Dünya ‘Kuzey Kore nükleer programı sürdürüyor’

‘Kuzey Kore nükleer programı sürdürüyor’

05.08.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

BM’ye sunulan rapor, Kuzey Kore’nin nükleer programına devam ettiğini ve yaptırımları ihlal ettiğini gösteriyor. Raporun açıklanmasının ardından Kuzey Kore’den tepki geldi.

‘Kuzey Kore nükleer programı sürdürüyor’

Birlemiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyine sunulan bir raporda, Kuzey Kore’nin nükleer programını durdurmadığı bildirildi. Kuzey Kore’yi hedef alan yaptırımları takip eden uzmanların hazırladığı raporda, “Pyongyang yönetiminin, nükleer ve füze programını durdurmadığı, 2018’de gemiden gemiye petrol ürünleri ve kömür naklinde büyük artışla BM yaptırımlarını ihlal etmeyi sürdürdüğü” bildirildi. Raporda, tüm ülkelere, Kuzey Kore’ye “bu tür nakillere derhal son verilmesi” çağrısında bulunuldu. Reuters’a göre aynı raporda, Kuzey Kore’nin Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 8 ülkeye yaptırımları ihlal ederek tekstil ihracatı yaptığı da öne sürüldü. Raporda, Kuzey Kore’nin küçük ve hafif silahlar ile diğer askeri teçhizatı, yabancı ülkeler aracılığıyla Libya, Yemen ve Sudan’a gönderdiği iddiasına da yer veriliyor.

Haberin Devamı

Rusya’ya çağrı

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ise, raporun ortaya çıkmasından önce yaptığı açıklamada, başta Rusya olmak üzere tüm ülkelere, Kuzey Kore’yi hedef alan yaptırımları herhangi bir şekilde ihlal etmemeleri çağrısı yaptı. Pompeo, herhangi bir ihlalin, Kuzey Kore’nin nükleer silahlardan arındırılması hedefini etkisiz hale getireceğini belirterek, “Rusların ve diğer ülkelerin, BM Güvenlik Konseyi kararlarına uymalarını ve Kuzey Kore’ye yaptırım uygulamalarını bekliyoruz” diye konuştu. Pompeo, Kuzey Kore’ye uygulanan diplomatik ve ekonomik baskıların ikna konusunda önemli bir rol üstlendiğini, Pyongyang yönetiminin de bu konudaki yaptırım ve uyarıları ciddiye aldığını kaydetti.

‘Kuzey Kore nükleer programı sürdürüyor’

Yaptırım tepkisi

Haberin Devamı

Öte yandan Kuzey Kore Dışişleri Bakanı Ri Yong Ho, ülkesinin “iyi niyet jestlerine” rağmen ABD’nin Kuzey Kore’ye yönelik yaptırımları sürdürmesini kınadı. ASEAN Dışişleri Bakanları Toplantısı için Singapur’da bulunan Ri, ülkesinin nükleer ve füze denemeleri konusunda ilan ettiği moratoryum gibi “iyi niyet jestlerine” rağmen ABD’nin yaptırımlarını sürdürdüğünü söyledi. Ri, Kuzey Kore ve ABD arasında tam anlamıyla güvenin tesis edilmesi için her iki tarafın eş zamanlı adımlar atması gerektiğine işaret ederek “Tek taraflı talepleri ilerletmek, güveni canlandırmaktan ziyade güvensizliği daha da derinleştirecektir. Güven, geceden gündüze kazanılacak bir duygu değildir” ifadesini kullandı. Ri bu açıklamaları Pompeo Singapur’u terk ettikten sonra yaptı. Geçtiğimiz hafta ABD’li yetkililer, Kuzey Kore’nin kıtalararası balistik füzelerinin üretildiği tesislerde yeniden hareket gözlemlendiğini iddia etmişti.