Dünya Laptop’tan HIV testi

Laptop’tan HIV testi

11.11.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Bir damla kan sayesinde dizüstü bilgisayardan yarım saatte HIV testi yapabilen cihaz geliştirildi. Devrim yaratacak test kandaki toplam virüs sayısını da tespit ediyor

Laptop’tan  HIV testi

İngiliz araştırmacılar, bilgisayar kullanarak 30 dakika içinde AIDS testi yapacak yeni bir mekanizma geliştirdiler. Başkent Londra’daki Imperial College’da çalışan bilim insanlarının geliştirdiği cihazın çalışması için bir damla kan ve sıradan bir bilgisayar yeterli. Sonucun öğrenilmesi için birkaç günlük süreye ihtiyaç duyan güncel test yöntemleri ile aynı verileri sunan HIV testi, kandaki toplam virüs sayısını da tespit edebiliyor.

Yoksul ülkeler için

Scientific Reports dergisinin son sayısında yer alan makale ile ilgili konuşan Dr. Graham Cooke, AIDS tedavisinde virüs taramasının kritik bir rolü olduğunu açıkladı. Güncel tedavi yöntemleri, kandaki virüs sayısını azaltmakta oldukça başarılı olsa da hastaların düzenli olarak kan testi yapması gerekiyor.

Yeni test cihazının AIDS oranı oldukça yüksek olan Sahraaltı bölgesinde onbinlerce hayat kurtarabileceği düşünülüyor. Cihaz, bugüne kadar bin kişi üzerinde denenirken, yüzde 95’lik bir başarı oranı yakaladı. Araştırmacılar, bu cihaz için uyguladıkları yöntemi başka tür virüsler için de kullanmak üzere çalışmalara başlamış durumda.

Dünya çapında 78 milyon AIDS hastası bulunuyor. Bu hastaların 19 milyonu da dünyanın en fakir bölgesi olan Sahraaltı Afrika’da yaşıyor. HIV, her yıl 2.1 milyon insana bulaşırken, bu kişilerin 150 binini çocuklar oluşturuyor.