Gündem Lavrov: Çözüme çok yakınız

Lavrov: Çözüme çok yakınız

08.04.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Dağlık-Karabağ’da gerilimin tırmandığı bir dönemde, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rusya-İran-Azerbaycan Dışişleri Bakanları Toplantısı’na katılmak için gittiği Azerbaycan’da Cumhurbaşkanı İlham Aliyev tarafından kabul edildi.

Lavrov: Çözüme çok yakınız

Ermenistan-Azerbaycan cephe hattındaki çatışmalara ve sonrasında elde edilen ateşkes mutabakatına değinen Aliyev, “Ateşkese uyuluyordu fakat maalesef Ermenistan bu akşam ateşkesi ihlal etti. Biz müzakere sürecinin devam ettirilmesine odaklanmış durumdayız. Azerbaycan, müzakere sürecine sadıktır” diye konuştu. Ermenistan-Azerbaycan cephe hattındaki gerginliğin azaltılması gerektiğini vurgulayan Lavrov ise, şunları söyledi:

“AGİT Minsk Grubu eş başkanlarının girişimlerini tam destekliyoruz. Sadece AGİT’in değil, Uluslararası Kızılhaç Örgütü’nün da yardımıyla en yakın zamanda siyasi sürecin yeninden sağlanması için gerekli ortamın oluşturulması lazım.”

Üçlü dışişleri bakanları toplantısından sonra ise Lavrov, “Anlaşmanın bileşenleri artık masamızda. Çözüme çok yakınız. Aliyev ve Azeri meslektaşımla görüştüm, yarın da Ermeni mevkidaşım Eduard Nalbantyan’la yine bu konuyu görüşeceğim” dedi.

ANALİZ:

Azerbaycan’ın nihai hedefi Erivan’ı masaya oturtmak


Azerbaycan’ın ADA Üniversitesi’nden araştırma görevlisi Zaur Şiriyev, Jamestown Vakfı için kaleme aldığı analizde, 2 Nisan’da Dağlık Karabağ’da patlak veren krizde Azerbaycan’ın asıl amacının temas hattında Ermeni güçleri zor duruma düşürerek Ermenistan’ı müzakere masasına oturtmak. Ancak Şiriyev’e göre, bu strateji çatışmaların gerçek bir savaşa dönüşmesi riskini de taşıyor. Analiz özetle şöyle:

Rusya çıkar sağlıyor
Rusya, Azerbaycan’a askeri eylem için yeşil ışık yakmış olabilir. Böyle bir anlaşmaya varılmış olsa da olmasa da, Bakü, Moskova’nın kırmızı çizgisini geçmedi; askeri operasyon gerçek bir savaşa dönüşmedi. Aynı zamanda Rusya bu durumdan mali açıdan fayda sağlıyor. Azeri ordusunun askeri operasyonu, gelecekte Moskova’dan alınan silahların yenilenmesi anlamına geliyor. Erivan da ordusu için yardım talep ediyor.

Önceden planlandı
Genel vaziyet, Azeri komutanların askeri birlikleri, Ermenilerin temas hattını ihlal etmesi halinde tepki vermeleri için önceden hazırladığını gösteriyor.

Azeri güçlerin ilk hedefleri stratejik tepeleri ele geçirmekti. 3 Nisan’da Azeri güçlerin Lele Tepe’yi ele geçirmesinden sonra, Bakü ateşkes ilan etti.