Dünya Lavrov'dan İran konusunda açıklama

Lavrov'dan İran konusunda açıklama

17.08.2016 - 15:36 | Son Güncellenme:

Rusya’nın İran'ın hava üssünü kullanması ile ilgili iki ülkeden farklı açıklamaların gelmesinin ardından Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov yaptıkları açıklamayı destekledi. Lavrov "Bu savaş uçakları İran'ın da onayı ile Suriye'deki operasyonlara katılıyor." dedi.

Lavrovdan İran konusunda açıklama

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rus uçaklarının Suriye'deki hedefleri vurmak için İran'ın hava üssünü kullanmasının Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararları ile çatışmadığını söyledi.

Haberin Devamı

Lavrov, Rusya'da resmi temaslarda bulunan Yeni Zellanda Dışişleri Bakanı Murray McCully görüşmesinin ardından düzenlendiği basın toplantısında, Suriye'deki hedefleri vurmak amacıyla İran'ın Hamedan Hava Üssü'nü kullandıkları için ABD'den gelen eleştirilere yanıt verdi.

Rus Bakan, "BMGK kararlarını ihlal eden bir durum yok. İran'a uçak satılmadı veya verilmedi. Bu savaş uçakları İran'ın da onayı ile Suriye'deki operasyonlara katılıyor." dedi.

Suriye krizinin çözümü için Rusya ile ABD arasında koordinasyon sağlanmasının önemine işaret eden Lavrov, ilgili kurumların bu konuda çalıştığını belirtti.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner, Rusya'nın İran hava üssünü kullanmasının, BMGK'nın 2231 nolu İran'ın topraklarının ve hava sahasının savaş uçakları tarafından kullanılmasının yasaklandığı maddeyle çatıştığını açıklamıştı. Toner, bu durumun İran'a destek, satış ve savaş uçağı transferini yasaklayan kararın ihlali anlamına geldiğini ifade etmişti.