Dünya Le Pen, Fransa’yı ayırmak için kolları sıvadı

Le Pen, Fransa’yı ayırmak için kolları sıvadı

25.06.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

İngiltere’de AB’den ayrılmak isteyenlerin zaferiyle sona eren referandum, Avrupa’daki diğer aşırı sağcılar için umut oldu.

Le Pen, Fransa’yı ayırmak için kolları sıvadı

Fransa, Hollanda ve İtalya’da yeni referandum çağrıları yükseldi. Fransa’da aşırı sağcı Ulusal Cephe (FN) Lideri Marine Le Pen, referandum sonuçlarının resmen açıklamasının ardından ülkesinde de referandum yapılması çağrısında bulundu. Le Pen, “Özgürlüğün zaferi. Tıpkı yıllardır istediğim gibi. Şimdi referandum sırası Fransa’da ve diğer AB ülkelerinde” yorumunu paylaştı.

Wilders’ten çağrı
Hollandalı aşırı sağcı Özgürlük Partisi (PVV) lideri Geert Wilders de sonucu memnuniyetle karşıladı. AB karşıtı görüşleriyle bilinen Wilders, benzer referandumun zaman kaybetmeksizin bir an önce Hollanda’da yapılmasını isteyerek, “Şimdi sıra bizde” diye konuştu. Hollanda Başbakanı Mark Rutte ise ülkesindeki ayrılıkçılara rağmen ‘Hollanda’nın benzer bir referandumla ilgilenmediğini’ açıkladı.

Aşırı sağcı Avusturya Özgürlük Partisi de referandum için hazırlanacaklarını duyurdu. İtalya’da AB karşıtı tezlerin en güçlü savunucusu durumunda olan Kuzey Birliği Partisi’nin (Lega Nord) lideri Matteo Salvini, “Yaşasın özgür vatandaşların cesareti. Kalp, akıl ve gurur, yalan, tehdit ve şantajı yeniyor. Teşekkürler Birleşik Krallık. Şimdi sıra bizde” ifadelerini kullandı.

Referandum İskandinavya’da da büyük etki yarattı. İsveç’in mülteci karşıtı İsveç Demokratları partisi “Şimdi de biz ‘Swexit’ istiyoruz’ şeklinde açıklama yayınladı. Danimarka Halk Partisi lideri Kristian Thulesen Dahl, ‘referandumun iyi bir demokratik gelenek’ olabileceğini belirtti.

Haberin Devamı

AB’den İngilizlere: Bir an önce gidin!

İngiltere’de “ayrılalım” kampının AB’den çıkış sürecini başlatan Lisbon Anlaşması’nın 50’inci maddesini hemen işletmeyeceklerini açıklamasına rağmen Brüksel’den aksi yönde açıklama geldi. AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz ve AB Dönem Başkanı Hollanda’nın Başbakanı Mark Rutte, dün olağanüstü toplandı. Yapılan yazılı açıklamada, bu karardan üzüntü duydukları ancak saygı gösterdikleri ifade edildi. Açıklamada, “Bu süreç acılı da olsa, şimdi Birleşik Krallık hülkümetinin halkın bu kararını hızla yerine getirmesini bekliyoruz. Herhangi bir gecikme gereksiz bir şekilde belirsizliği artırır” denildi. İngiltere’nin AB’de kalması için tekrar müzakere yapılmayacağı belirtildi. Schulz ayrıca AB’nin İngiltere ile ciddi bir müzakere yürüteceğini söyleyerek, “Ancak İngiltere gelecekte artık 3. ülke muamelesi” görecektir dedi. “İngiltere’deki referandumun ardından birliğimizi 27 üye olarak korumakta kararlıyız” diyen Tusk ise, “Öldürmeyen güçlendirir” dedi.