İzmir Lice Davası İzmir'de Görülmeye Devam Edildi

Lice Davası İzmir'de Görülmeye Devam Edildi

30.01.2018 - 16:12 | Son Güncellenme:

.

Lice Davası İzmirde Görülmeye Devam Edildi

Diyarbakır’ın Lice ilçesinde, 1993 yılında dönemin Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Bahtiyar Aydın’ın da aralarında bulunduğu 16 kişinin yaşamını yitirdiği olayla ilgili dava İzmir 1. Ağır Ceza Mahkemesinde görülmeye devam edildi.
Diyarbakır’ın Lice ilçesinde, 22 Ekim 1993’te dönemin Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Bahtiyar Aydın’ın da aralarında bulunduğu 16 kişinin yaşamını yitirdiği olaylara ilişkin açılan dava, İzmir 1. Ağır Ceza Mahkemesinde görülmeye devam edildi. Bugün 17’nci duruşması yapılan davaya sanık emekli Albay Eşref Hatipoğlu’nun avukatı Mehmet Eren Turan, müştekiler Muhammed Bayar, İlhami Bayar, Sebahattin Kayar, müşteki avukatları Yunus Muratakan, Gurbet Uçar katıldı. ’Taammüden öldürme’, ’Halkı isyana ve birbirini öldürmeye teşvik’, ’Cürüm işlemek üzere teşekkül oluşturma’ suçlarından ağırlaştırılmış müebbet ve 24 yıla kadar hapis cezası istemiyle tutuksuz yargılanan dönemin Jandarma Komutanı emekli Albay Eşref Hatipoğlu duruşmaya katılmadı.
Bir kısım müştekinin avukatı Yunus Muratakan, olay yeri inceleme tutanağında isimleri geçen polislerin, dönemin Diyarbakır Valisi İbrahim Şahin’in, dönemin Lice İlçe Emniyet Müdürü’nün tanık olarak dinlemesini, Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na ve Jandarma Komutanlığı’na yazı yazılarak olay günü kaç halikopterin kalktığını, operasyonda görevlilerin kim olduğunun tespitini talep etti. Ayrıca avukat Yunus Muratakan, ölen sanık Tünay Yanardağı’ın cenazesi üzerinden DNA testi yapılmasını, sanık Eşref Hatipoğlu’nun tutuklanmasını talep etti.
Duruşma savcısı verdiği mütalaasında, müşteki avukatının taleplerinin değerlendirildiğinde, sanıkların eylemlerinin suç oluşturup oluşturmadığı ve gerçekten bu eylemleri gerçekleştirip gerçekleştirmediklerine yönelik delil niteliğinde olabilecek talepler olmadığını belirterek, tüm taleplerin reddedilmesini talep etti.
Mahkeme heyeti, müşteki avukatının kovuşturmayı genişletilmesine ve tutuklamaya yönelik taleplerinin daha önceden değerlendirilenler de dahil olmak üzere olayın tarihi, dosya kapsamı, bu aşamaya kadar hazır edilen belge ve alınan beyanlar nazara alındığında yargılamanın geldiği aşama göz önünde bulundurularak dosyaya yenilik katmayacağından taleplerin reddedilmesine karar verip eksikliklerin giderilmesi için duruşmayı Mart ayına erteledi.