Gündem Likya’nın 2 bin yıllık yolları

Likya’nın 2 bin yıllık yolları

12.11.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Dünyanın en eski karayolları haritası olarak kabul edilen Roma İmparatoru Claudius’un Likya Eyaleti’nde yaptırdığı yolların yer aldığı Likya Yol Anıtı ışığında 63 yol güzergâhından bugüne kadar 21’i belirlendi.

Likya’nın 2 bin yıllık yolları

Araştırma ekibinde yer alan Doç. Dr. Fatih Onur, Stadiasmus Patarensis yol anıtının 1994’te Patara antik kentinde bulunduğunu hatırlatarak, “Anıtta Roma’nın Likya’yı kontrol altına aldığı süreçle ilişkili olarak bir iç karışıklık sonrasında ülkenin kontrolünün ele alındığı anlatılıyor. Anıtın yan yüzlerinde ise yol listesi var. Bir kentten bir kente şu kadar mesafe diyerek 63 tane yol sayılmış. Bunların içerisinde de 50’nin üzerinde kent ismi anılıyor. Böyle bir anıtın benzeri Türkiye’de ve dünyada yok.”

Haberin Devamı

Anıtta yer alan 63 yol güzergahından üçte birinin belirlendiğini kaydeden Onur, Doğu Likya’daki çalışmalarda 5 yol tespit ettiklerini belirterek, “Orta Likya’da yaptığımız çalışmalarda 10 yol daha tespit ettik. Şimdi ise batıda Fethiye ve Seydikemer’de devam ediyoruz. Orada 6 yol bulduk” diye konuştu.