Gündem Liselerde ‘ahlaklı’ twitter ve facebook dönemi başlıyor!

Liselerde ‘ahlaklı’ twitter ve facebook dönemi başlıyor!

02.07.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), liselerde twitter ve facebook gibi sosyal medya araçlarının kullanılmasına, yaptığı yönetmelik değişikliği ile izin verdi.

Liselerde ‘ahlaklı’ twitter ve facebook dönemi başlıyor

Lise eğitimini A’dan Z’ye belirleyen yönetmelikte dikkati çeken başlıklar şöyle:

Haberin Devamı

Twitter’a “ahlak” kriteri: Öğrencilerin bilişim araçlarını kişisel, toplumsal ve eğitsel yararlar doğrultusunda kullanmalarına ilişkin düzenlemeye sosyal medya da eklendi. Böylece twitter, facebook gibi sosyal medya platformlarına da eğitim kurumlarında yasal izin çıkmış oldu. Ancak sosyal medyanın zararlı, bölücü, yıkıcı amaçlar için kullanılması yasaklandı. Bilişim araçları ile, “öğretmenin bilgisi ve kontrolü dışında meşgul olmak ve dersin akışını bozmak” ise kınama cezası ile ilişkilendirildi.

Ahlaklı ve edepli olacak: Öğrencilerin uyacakları ve kurallar bölümüne ayrıca, “Yanlış algı oluşturabilecek tutum ve davranışlardan kaçınmaları, genel ahlak ve adaba uygun davranmaları” düzenlemesinin eklenmesi dikkati çekti.

Haberin Devamı


İLİŞİK KESİLECEK

“Ahlak”sıza uzaklaştırma: Kısa süreli uzaklaştırma cezası 1-5 gün ile sınırlandırıldı. “Milli ve manevi değerlere, genel ahlak ve adaba uygun olmayan”, yanlış algı oluşturabilecek tutum ve davranışlarda bulunmanı cezası kısa süreli uzaklaştırma olarak belirlendi.

Twitter suçları: Sosyal medya üzerinden kişilere, arkadaşlarına ve okul çalışanlarına hakaret etmek, paylaşmak ve yaymak, kısa süreli uzaklaştırma cezasına bağlandı. Ayrıca yine sosyal medya yoluyla eğitim ve öğretim faaliyetlerine ve kişilere zarar vermenin cezası da kısa süreli uzaklaştırma olarak belirlendi. Sosyal medya yoluyla, “eğitim ve öğretimi engellemek ve kişilere ağır derecede maddi ve manevi zarar vermek” de okuldan atma cezası ile ilişkilendirildi. “Sosyal medya yoluyla bölücü, yıkıcı, ahlak dışı ve şiddeti özendiren sesli, sözlü, yazılı ve görüntülü içerikler oluşturmak, bunları çoğaltmak, yaymak ve ticaretini yapmak” suçu da örgün eğitim öğretimin dışına çıkarılma cezasına bağlandı.