Gündem Liselerde Türkçe bile öğretilemiyor

Liselerde Türkçe bile öğretilemiyor

13.01.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

2014 yılına ilişkin rapor hazırlayan Türk Eğitim Derneği’ne bağlı TEDEM, liselerde Türkçe, İngilizce, imam hatiplerde ise Arapça öğretilemediğini belirterek Osmanlıca derslere karşı çıktı

Liselerde Türkçe bile öğretilemiyor

Türk Eğitim Derneği’nin (TED) düşünce kuruluşu TEDMEM’in, “2014 Eğitim Değerlendirme Raporu”nda, Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) uygulamalarına ilişkin tespitler yer aldı.
Atamalarla ilgili “Eğitim kalitesi sorunu on yıllardır yapıldığı gibi ‘bizim adamlar’ müdür olunca çözülmemektedir” denilen raporda liselerde Türkçe ve İngilizcenin, imam hatiplerde ise Arapçanın bile öğretilemediği vurgulanarak, zorunlu Osmanlıca tartışmaları eleştirildi.

‘Bizim adamlar’ sorunu
Raporda MEB uygulamalarına ilişkin önemli tespit ve eleştiriler yer aldı. Rapordaki değerlendirmeler özetle şöyle:
* Her iktidar değişikliğinde toplu görevden almaların önü açılmıştır. Müdür olabilmek için belirli sendikalara üye olma konusunda yaşanabilecek baskılar veya yönelimler okulların kurum olarak doğasını bozacaktır. Tanıdıkların müdür yapıldığı bir sistemin, “tanıdık” sorunlar çıkarması muhtemeldir. Eğitim kalitesi sorunu on yıllardır yapıldığı gibi, “bizim adamlar” müdür olunca çözülmemektedir.
* FATİH Projesi’nde niteliği artırmada ön koşul olan öğretmen eğitimi ve e-içeriklere gereken önem atfedilmemiştir ve bu nedenle ihtiyaca yeterince cevap verilememiştir. Proje, hazırlıksız, pilotsuz, doğrudan yaygınlaştırılmıştır. Proje kapsamında sadece 2014 için 631 milyon 635 bin 500 TL harcandığı tespit edilmiştir.
* 19. Milli Eğitim Şûrası’ndaki zorunlu Osmanlıca dersi tartışmalarına ilişkin raporda şu ifadeler yer aldı: Osmanlı Türkçesi bugün için bir uzmanlık alanıdır. Türkiye’de arşivlerin okunması, akademik çalışmaların sınırlı kalması gibi nedenler, Osmanlıcanın her öğrenciye zorunlu ders olarak verilmesi için geçerli bir gerekçe olamaz. Liselerimiz Türkçe ve İngilizceyi, imam hatip liselerimiz ise Arapçayı dahi öğretemiyorken, Osmanlı Türkçesi’nin eğitim programlarına dahil edilip öğretilemeyeceği bir realitedir.

En çok şikâyet MEB için
* (Okullarda türbanı 10 yaşına indiren yönetmelik değişikliğine ilişkin) Değişiklikle serbestinin getirildiği, özgürlüklere önem verildiği yönündeki algı yanıltıcıdır.Aynı yönetmelikte öğrencilerin tayt, diz üstü ve derin yırtmaçlı etek, kısa pantolon giymesi yasaklanmıştır. Bu yönetmelik serbestliği içermemekte, aksine yeni tip yapılandırmaların önünü açmaktadır.
* TEOG’da tercih süresini kısaltmak ve velilerin kaygısını azaltmak için yapılan, “nakil sistemi” düzenlemesi, beklenenin aksine hayal kırıklığı ile sonuçlanmıştır.