Dünya Londra’da halkın tepkisi Başbakan'a

Londra’da halkın tepkisi Başbakan'a

18.06.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Londra’daki yangın sonrası başkentte protesto gösterileri devam ediyor. Sokaklara dökülen protestocuların hedefinde Başbakan Theresa May var. Kraliçe ise yaşanan mateme vurgu yaptı

Londra’da halkın tepkisi Başbakana

İngiltere’nin başkenti Londra’da dün Kraliçe Elizabeth’in resmi doğum günü kutlanırken, kutlamaya geçtiğimiz salı günü yaşanan yangın trajedisinin gölgesi düştü. Kraliçe Elizabeth yaptığı açıklamada, son aylarda ülkesinin “korkunç trajediler” yaşadığını belirterek, geleneksel olarak resmi doğum günü kutlamalarının yapıldığı günün bu yıl “çok kasvetli bir havada” geçtiğini bildirdi. Kraliçe mesajında ayrıca Manchester ve Londra’daki terör olayları ile salı geceki yangının mağdurlarına yaptığı ziyaretlerde, yardıma ihtiyacı olanlara destek vermek için halkın hızla harekete geçmesinin kendisini derinden etkilediğini bildirdi.
Parlamentoya yürüdüler
Salı gecesi kentin batısındaki Latimer Road semtindeki 120 daireli binada çıkan yangında en az 30 kişi hayatını kaybetmişti. Bazı kaynaklar ölü sayısını 58 olarak verdi. Yetkililerin binadaki çalışmaları devam ederken, Londra çapında olaya isyan eden çok sayıda kişi protesto gösterisi düzenledi. Önceki gün Kensington ve Chelsea Belediyesi binasını basan kalabalık, yangın nedeniyle evsiz kalanların “hemen şimdi” yardıma ihtiyaçları olduğu talebi dile getirmişti. Dün de hükümet yetkilileri, kentte düzenlenen gösterilerle protesto edildi. Sosyal medya platformları üzerinden organize olan binlerce kişi, Londra’nın merkezindeki İçişleri Bakanlığı önünde toplandıktan sonra, Downing Sokağı’nda bulunan 10 Numaralı Başbakanlık konutuna ve İngiliz Parlamentosu’na yürüdü. Gösteriye katılanlar, yangının çıktığı Grenfell Tower’ın güvenlik eksikleri bulunduğu iddiasına ilişkin hükümetten cevap beklediklerini belirtti. Başbakan Theresa May gerekli liderliği göstermediği ve harekete geçmekte geç kaldığı yönünde eleştiriliyor.
Bununla birlikte yangında hayatını kaybedenlerin hikayeleri de gün yüzüne çıkmaya başladı. Özellikle yangında öldükleri kesinleşen genç İtalyan çiftin hikayesi ülkeleri İtalya’da büyük ses getirdi ve tepkiye neden oldu. 24 katlı binanın 23üncü katında oturan 26 yaşındaki Gloria Trevisan ve İtalyan sevgilisi Marco Gottardi’nin aileleriyle yaptıkları son telefon görüşmeleri yürek burktu.
İtalya’nın dramı
İtalyan gençlerin ülkelerinde iş bulamamaları sebebiyle Londra’ya yerleşmeleri ise ülkede gençlerin işsizliği sorununu yeniden gündeme taşıdı. Glorianın babası Loris Trevisan da öfkesini, Bu, gençlerimizi iş bulmak için yurtdışına kaçmaya zorlayan hükümetimizin hatası diye dile getirdi. Gloria Trevisan ve Marco Gottardinin ölüm haberlerinin kesinleşmesi üzerine İtalyan basınında yer alan yorumlarda da, bunun, gençlerine iş imkânı sağlayamayan bir ülkenin dramı olduğu belirtildi.