Dünya Londra'nın bağımsızlığına bir günde 100 binden fazla imza

Londra'nın bağımsızlığına bir günde 100 binden fazla imza

25.06.2016 - 09:52 | Son Güncellenme:

İngiltere'nin başkentindeki aktivistler, referandumdan 'AB'den ayrılalım' çıkmasının ardından change.org'da 'Longra İngiltere'den bağımsızlığını ilân edip AB'ye katılmak için başvursun' başlığıyla imza kampanyası başlattı. Kampanyaya bir gün dolmadan 103 bin kişi imza attı. Referandumun yenilenmesi için parlamentonun dilekçe sayfasına hücum edenler ise bir günde 700 bin imzaya ulaştı.

Londranın bağımsızlığına bir günde 100 binden fazla imza

İngiltere'de AB referandumunda seçmenlerin yüzde 52'si AB'den çıkılması yönünde oy kullandı. Ülkenin başkenti Londra'daki seçmenlerin yüzde 60'ı Birlik'te kalma yönünde oy kullandı. Buna rağmen sonucun ayrılma yönünde çıkmasıyla birlikte Londra'da aktivistler, birçok konuda çevrimiçi kampanyaların düzenlendiği change.org'da imza kampanyası başlattı.

Haberin Devamı

Bu haberin yazıldığı saate kadar Londra'nın Müslüman Belediye Başkanı Sadık Han'a hitaben kaleme alınan kampanyaya 103 bin kişi imza verdi.

"Londra, İngiltere'den bağımsızlığını ilân edip AB'ye katılmak için başvuruda bulunsun" başlığıyla başlatılan kampanyada, "bağımsız Londra'nın başkanı"nın Sadık Han olması öneriliyor.

Londra ülkenin AB'de kalması için destek vermişti

Londra'nın yanı sıra İskoçya ve Kuzey İrlanda, ülkenin AB'de kalması için net destek verirken, İngiltere'nin özellikle taşrası ayrılmaktan yana oy verdi. Londra, referandumda AB'den ayrılınması için kampanya yürüten grupların en önemli şikâyet konusunu teşkil eden AB göçmenlerinin de en yoğun yaşadığı ve çalıştığı kent konumunda.

Haberin Devamı

Londra'nın 33 ilçesinin çoğunda AB'de kalınması yönündeki oylar çoğunluğu oluşturmuştu. Kentte AB'de kalınması için verilen oyların ortalaması yüzde 59,9 olarak gerçekleşirken, bazı ilçelerde bu destek yüzde 70'i geçmişti.

Sadık Han da referandum sonucunun açıklanmasının ardından, Londra’nın AB ile yapılacak ayrılık müzakerelerinde daha fazla söz sahibi olmasını talep etmişti.

Han, "Dışarıya dönük olmaya ve bütün dünyayla ticaret ve alışveriş içinde olmaya devam edeceğiz, buna AB de dâhil" demişti.

Kaynak: Al Jazeera Türk