Siyaset Londra’yı Pekin’e bağlama hedefimiz var

Londra’yı Pekin’e bağlama hedefimiz var

14.11.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Çavuşoğlu, Çinli mevkidaşı ile yaptığı toplantıda iki ülke arasındaki stratejik işbirliğine dikkat çekerek “Londra’yı Pekin’e bağlama hedefimiz var” dedi

Londra’yı Pekin’e  bağlama hedefimiz var

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, Türkiye-Çin Dışişleri Bakanları İstişare Mekanizması 1. Toplantısı’nın ardından bakanlık resmi konutunda ortak basın toplantısı düzenledi. Çin ile stratejik işbirliğinin giderek güçlendiğini ifade eden Çavuşoğlu karşılıklı yatırımları da artırmak gerektiğinin altını çizdi. Çin firmalarının Türkiye’de planlanan mega projelere yönelik ilgisine dikkat çeken Çavuşoğlu, “Londra’yı Pekin’e bağlama hedefimiz var. Çin, Batı’ya doğru hareket ediyor. Biz de Çin’e doğru hareket ediyoruz. İnşallah ortak bir noktada ilişkilerimizin tüm boyutuyla birlikte buluşacağız” dedi.

Haberin Devamı

Schulz’a sert yanıt

Wang Yi ise “Çin ve Türkiye terör mağdurudur. Güvenlik ve terörle mücadele işbirliğimizi güçlendirmek, ülkelerimizin
temel ve ortak çıkarlarına uygundur ve karşılıklı siyasi güvenimizi sağlamlaştırmaya ve somut iş birliğimiz için daha sağlam bir temel atmaya yardımcıdır” dedi.

Çavuşoğlu, Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Martin Schulz’un idam cezasının getirilmesi halinde Türkiye ile müzakerelerin durdurulacağına yönelik ifadelerine ilişkin ise şunları kaydetti: “Türkiye-AB temasının devam etmesini arzu ederken de esasen gerçek niyetini söylüyor. Diyor ki diyaloğu devam ettirmezsek, muhalefete, Türkiye’de karşıtlarına sahip çıkamayız. Kimi kastediyorsunuz CHP mi MHP mi? Hayır, PKK ve onun yandaşlarını kastediyorsunuz. Peki bizim şehit kaymakamımız teröristler tarafından şehit edildikten sonra Schulz ve onun gibi düşünenlerin herhangi bir açıklaması oldu mu? Schulz’un bu tehditkar açıklamalarının bizde hiçbir etkisi yok. Hiç kusura bakmasın. Önce AP’deki PKK faaliyetlerini durdursun. Gücü yetiyorsa yine AB üyesi ülkelerdeki teröre destek veren faaliyetlere karşı söylem içinde olsun. Ekonomik yaptırımlarla ilgili de elinden geleni arkasına koymasın. AB’nin ve parlamento başkanının iki yüzlülüğünü, çifte standardını her zaman olduğu gibi görüyoruz.”

Haberin Devamı

‘Kıbrıs süreci tamamlanmalı’

Çavuşoğlu, Kıbrıs müzakerelerine ilişkin son durumun sorulması üzerine de iki tarafın 4 fasıl üzerinde gerçekten önemli mesafeler kat ettiğini dile getirdi. Türkiye’nin İsviçre’de bir hafta süren müzakereleri desteklediğini ifade eden Çavuşoğlu, “İki tarafın anlaşması çerçevesinde müzakerelerin önümüzdeki hafta sonu tekrar aynı yerde başlaması öngörülüyor. Bir an evvel de beşli formata geçilip, bu son fırsat olan müzakere sürecini başarıyla tamamlamak ve sonuçlandırmak istiyoruz. Türkiye olarak her zaman olduğu gibi bu konuda yapıcı tutumumuzu sürdürüyoruz” dedi.