Dünya Lordlar Kamarası heyeti Türkiye’deydi

Lordlar Kamarası heyeti Türkiye’deydi

02.02.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Birleşik Krallık Lordlar Kamarası üyeleri Lord Stuart Polak, Baroness Pauline Neville-Jones, Lord David Trimble ve Lord James Arbuthnot Türkiye ziyaretlerini tamamladı.

Lordlar Kamarası heyeti Türkiye’deydi

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kabul edilen heyet, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Enerji Bakanı Berat Albayrak ile de görüştü. İstanbul merkezli sivil toplum kuruluşu Boğaziçi Küresel İlişkiler Merkezi’nin davetiyle Türkiye’ye gelen Lordlar Kamarası üyeleri gazetecilerin sorularını yanıtladı. İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson’ın, “Zeytin Dalı” harekâtına ilişkin “Türkiye’nin kendi sınırlarını savunma hakkı vardır” sözlerini hatırlatan Lord Polak, “Bu sadece bir hak değil, aynı zamanda sorumluluktur. Türk devletinin kendi sınırlarını koruma ve vatandaşlarının güvenliğini sağlama hakkı ve sorumluluğu vardır” dedi.

‘Çok etkilendim’

Nobel Barış ödüllü Lord Trimble ise, özellikle Türkiye’nin mülteci meselesinde yaptıklarından çok etkilendiğini belirterek, “Türkiye sadece mültecilerin temel ihtiyaçlarıyla ilgilenmiyor; aynı zamanda önemli kısmına eğitim imkânı sağlıyor ve yetişkinlere belli kapasitelerde çalışarak hayatlarını kazanma şansı sunuyor” ifadelerini kullandı. Trimble, ayrıca “Türkiye’ye mültecilerle alakalı Avrupa Birliği’nin söz verdiği fonun tamamının ödenmediğini duyduğumuza biraz şaşırdık. Birleşik Krallık’ın Avrupa Birliği’nin ilgili fonuna kendi payı olan 300 milyon sterlini yatırdığını biliyoruz” diye ekledi.

Barones Neville-Jones ise Türkiye ve İngiltere’nin stratejik ortaklar olarak değerlendirilmesi gerektiğini, parlamenterler olarak bunun gerçekleşmesine katkı sunmaya çalışacaklarını söyledi. Ayrıca Brexit sonrası İngiltere’nin artık diğer ülkelerle kendi ticaret anlaşmalarını yapması gerektiğine değinen Barones, geçtiğimiz haftalarda İngiltere Uluslararası Ticaret Bakanı Liam Fox’un da Ankara’da görüşmeler yaptığını hatırlatarak, ikili ticaret hacminin artırılması noktasında çalışmanın önemini vurguladı.

Haberin Devamı