Dünya Louvre’da bUyUk zIyaretçI kaybı

Louvre’da bUyUk zIyaretçI kaybı

24.01.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Paris’teki Louvre Müzesi Avrupa’da yaşanan terör saldırıları yüzünden, 2015 yılına göre 2 milyon ziyaretçi kaybetti. Louvre’u İngiltere’deki Tate Müzesi ve Victoria & Albert Müzesi takip etti

Louvre’da bUyUk zIyaretçI kaybı

Terör korkusu 2016 yılında müzeleri olumsuz yönde etkiledi. Dünyanın en çok ziyaret edilen müzelerin başını çeken Paris’teki Louvre Müzesi, geçen yıl 2 milyon ziyaretçi kaybetti. Müzenin yöneticisi Jean-Luc Martinez, 2015’e göre yüzde 15’lik düşüşü terör korkusuna ve haziranda Seine Nehri’nin taşma tehlikesine karşı müzenin 4 gün kapatılmasına bağlıyor. Bu, yaklaşık 10 milyon euro’luk bir gelir kaybı anlamına geliyor. Yerli ziyaretçi sayısı değişmezken, sayısı azalan turistler şöyle sıralandı: Japonlar, Ruslar, Brezilyalılar ve Çinliler. 2001’de 11 Eylül saldırıları sonrasında ziyaretçileri yüzde 36 oranında düşen müzenin toparlanması üç yıl almıştı. 2012’de 9.7 milyon ziyaretçiye erişerek dünyanın en çok gezilen müzesi olan Louvre terörden etkilenen tek kurum değil; Musée d’Orsay de 2016’yı yüzde 13’lük bir düşüşle kapadı. Bu zor yılda zarar görmeyen yegâne kurum, yerli ziyaretçilerindeki artış sayesinde bilet satışlarını yüzde 2 artıran ve bu yıl 40. kuruluş yılını kutlayan Centre Pompidou oldu.

Haberin Devamı

Ziyaretçi sayısındaki bu düşüşe rağmen Louvre’un dünyanın en çok gezilen müzesi olarak kalması bekleniyor. Müzenin ziyaretçilerinin üçte biri Fransızlardan, gerisi ise turistlerden oluşuyor. 2016’da Paris’e giden turist sayısındaki düşüş ise yüzde 6.

İngiltere’deki durum ise dikkat çekici. 2016’da rekor sayıda yabancı turiste rağmen hemen hemen tüm ulusal müzelerde ziyaretçi sayısında düşüş gerçekleşmesi yine terör korkusuna bağlanıyor. İstatistiklere göre, Londra’da Victoria & Albert 350 bin; Tate Britain 100 bin; Doğa Tarihi Müzesi 500 bin ziyaretçi kaybetmiş. Tate Modern Haziran’da açılan yeni ek binası sayesinde ziyaretçi rekorları kırarak genel gidişatın dışında kalmış. Bir de Ulusal Galeri ziyaretçisini artırmış.

Haberin Devamı

Türkiye müzelerine ilişkin 2016 istatistikleri henüz yayınlanmadı ancak 2015’te bir önceki yıla göre ziyaretçi sayılarında azalmalar olduğu biliniyor. En çok gezilen iki müzeden Ayasofya o yıl 110 bin, Topkapı Sarayı ise 250 bin civarında ziyaretçi kaybetmişti.

Tüm dünyada yükselen terör tehdidinin özellikle müzelerde kaygıları artırmasına yol açan bir olay, 18 Mart 2015’te Tunus’un Bardo Ulusal Müzesi’ndeki terör saldırısı oldu. DAEŞ burada çoğu Avrupalı turist olmak üzere 22 kişiyi katletmişti.