Geri Dön
Lykke ne demek?

Lykke ne demek?

Lykke, son dönemde tıpkı 'hygge' gibi trend bir kavram. Peki hakkında ne biliyoruz? Lykke ne demek? İşte lykke hakkında bilmeniz gerekenler...

Mayk Şişman
Mayk Şişman

Lykke ne demek?

Lykke, Danca bir kelime. Anlam olarak 'mutluluk'u ifade eden lykke, son yıllarda tıpkı 'hygge' gibi popüler hale gelmiş bir kavram. 'Hygge' kavramıyla benzerlikler taşısa da aralarında fark var. lykke, mutluluğun keşfedilmesini amaçlıyor, tatmin olma duygusunu artırmaya odaklanıyor.

Lykke ve hygge farkı

Hygge, 'sıcaklık', 'huzur' gibi anlamlarla gelirken, lykke kişinin mutluluğuna odaklanıyor. Küçük şeylerden mutlu olmayı hedefleyen hygge ve lykke için ev kavramı oldukça önemli. Ancak yöntemler farklı. Hygge'de ev dekorasyonunda yumuşak battaniyeler, mumlar, yünlü kazaklar gibi objelerle sıcaklık hissi artırılmak isteniyor; lykke'de ise 'dekorasyon', 'dizayn' gibi dış faktörler devreye giriyor.

Lykke ve ev dekorasyonu

Lykke'ye göre mutluluğun en önemli koşullarından biri denge. Ve bu dengeyi sağlayabilmenin en önemli şartı da ev. Sade ve dengeli tasarımların kişilerin mutluluğu üzerinde doğrudan bir etkisi olduğunu savunan lykke'de estetik kaygılar yerine hatırası olan objelerin tercih edilmesi vurgulanıyor.

Lykke ve teknoloji

Teknoloji her ne kadar günlük hayatımızın vazgeçilmezi olsa da, lykke'ye göre akıllı telefonlardan ve cihazlardan mümkün mertebe uzak durmalıyız. Lykke, dikkat dağıtabilme potansiyeli olan eşyalardan kurtulmamızı öğütlüyor. Evet, teknolojik aletlerden uzaklaşmamız böyle bir devirde zor. Ancak lykke, dikkat dağıtan, bize mutluluk getirmeyip sadece yarar sağlayan eşyaları kendimizden olabildiğince uzak tutmamızın en önemli kural olduğunu söylüyor.

Lykke ve sosyal olmak

Lykke, bireyin ailesiyle olan bağlarının da önemli bir mutluluk kaynağı olduğunu söylüyor. Sosyalleşmenin, mutluluk açısından olmazsa olmaz olduğunu savunan lykke, mahalle ve komşuluk kavramlarını da hafife almamamız gerektiğini öğütlüyor.

Benzer İçerikler