Gündem LYS sınav giriş belgeleri yayınlandı! ÖSYM'den LYS için önemli uyarı geldi

LYS sınav giriş belgeleri yayınlandı! ÖSYM'den LYS için önemli uyarı geldi

08.06.2017 - 10:58 | Son Güncellenme:

LYS sınav giriş yerlerinin yayınlanması adayları heyecanlandırdı. Yükseköğrenime geçişte son aşama olan LYS sınavı 10-11 Haziran ve 17-18 Haziran tarihlerinde yapılacak. ÖSYM'den 2017 yılı LYS sınavına girecek olan adaylar için önemli bir uyarı yapıldı. İşte merak edilen tüm ayrıntılar...

LYS sınav giriş belgeleri yayınlandı ÖSYMden LYS için önemli uyarı geldi

LYS sınav giriş belgeleri erişime açıldı. ÖSYM tarafından 10-11 Haziran ve 17-18 Haziran tarihlerinde gerçekleştirilecek olan LYS sınavları için ÖSYM resmi site üzerinden LYS sınav giriş belgelerini adayların erişimine açtı. 2017 LYS sınavına bu sene girecek olan adayların açık uçlu sorulara dikkat etmesi gerekiyor. Ayrıca ÖSYM tarafından son dönemde hayata geçirilen 09:45 kuralı bu sınavda da geçerli olacak.

Haberin Devamı

Açık uçlu sorularda kodlama riski

LYS’de bu yıl bir dizi yenilik var. En önemlisi, açık uçlu sorular. 5 oturumda yapılacak LYS’de, toplam 15 açık uçlu soru yer alacak. Soruların cevapları tek kelimeden ya da en fazla 3 rakamdan oluşacak

Adaylar cevapları hem cevap kâğıdına yazacak hem de optik forma kodlayacak. Bir harfi ya da rakamı yanlış yazdığında cevap hatalı kabul edilecek. Değerlendirilmede 4 yanlış, 1 doğruyu götürmeyecek

LYS SINAV GİRİŞ BELGESİ SORGULAMA

Lisans Yerleştirme Sınavı’nda (LYS), yaklaşık 1,5 milyon aday hayalindeki üniversiteye girebilmek için yarışacak. Her yıl adaylar için LYS çok heyecanlı geçiyor ancak bu yıl sınava girecekler daha da heyecanlı. Çünkü ilk kez açık uçlu sorularla karşılacaklar. Soruların zor olmayacağı tahmin ediliyor ancak adaylar cevapları hem cevap kâğıdındaki ilgili alana yazacak hem de optik forma kodlayacak. İşte bu noktada aday cevabı optik forma geçirirken tek bir harf ya da rakamı yanlış kodladığında, o soruyu hatalı yaptı kabul edilecek. Bu durum, adayların üzerinde büyük bir baskı oluşturuyor. Bu yıl açık uçlu soruların yanı sıra getirilen başka yenilikler de var. İşte o yenilikler:

Haberin Devamı

Kısa cevaplı olacak

Açık uçlu sorular: LYS’de, bu yıl açık uçlu sorulara da yer verilecek. Matematik’te 3; Fen Bilimleri’nde her branştan 1’er soru olmak üzere 3; Edebiyat-Coğrafya sınavında, Edebiyat’ta 2, Coğrafya’da 1 olmak üzere 3; Sosyal Bilimler’de Tarih, Coğrafya-2 ve Felsefe Grubu testlerinden 1’er soru olmak üzere 3; LYS-5 Yabancı Dil’de de 3 olmak üzere, toplam 15 açık uçlu soru yer alacak. Her aday en az iki oturuma girecek ve en az 6 tane açık uçlu soruyla karşılaşacak. Tüm oturumlara katılanlar ise 15 açık uçlu soru yanıtlayacak. Bu soruların cevapları tek kelimelik ya da en fazla 3 rakamdan oluşacak. Adaylar, açık uçlu soruların cevabını, cevap kâğıdının ilgili alanına yazacak ve kodlayacak. Kodlanan bilgiler optik okuyucu tarafından okunacak. Kodlamada 1 harf hata yapılsa bile soru hatalı kabul edilecek. Açık uçlu soruların değerlendirilmesinde, doğru cevap sayısından, yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılmayacak.

Haberin Devamı

Matematik tek oturum: LYS-1 Matematik-Geometri sınavı, Matematik sınavı adı altında tek oturumda yapılacak. Geometri soruları artık daha fazla önem kazandı. Örneğin MF-3 puanıyla tercih yapacak aday için Matematik’in katkısı yüzde 13, Geometri’nin yüzde 5’ti, şimdi her ikisinin katkısı yüzde 18 olacak. Sınavsız geçiş artık yok: Meslek lisesi öğrencileri kendi alanlarıyla ilgili ön lisans programlarına sınavsız giriyorlardı. Bu hak kaldırıldı. Ancak adaylar ön lisansı tercih ettiklerinde, ek puan verilecek.

LYS'lerde "cevap kağıtları" çift taraflı olacak

ÖSYM Başkanı Demir: "LYS'lerde kısa cevaplı sorular için ayrı cevap kağıdı verilmeyecek. Kısa cevaplı sorular için LYS'de kullanılacak cevap kağıtlarında bu amaçla tasarım değişikliğine gidildi. Matematik oturumu dışındaki diğer oturumların cevap kağıtları, arkalı önlü (çift taraflı) olacak ve her iki yüzüne de kodlama yapılabilecek" "2017-LYS'de matematik sınavının (LYS-1) cevap kağıdının arka yüzü olmayacak ancak fen bilimleri (LYS-2), edebiyat-coğrafya (LYS-3), sosyal bilimler (LYS-4) ve yabancı dil (LYS-5) oturumlarına ait cevap kağıtları ön ve arka yüzden oluşacak" - "LYS'de yer alacak açık uçlu soruların cevapları, adaylar tarafından ilgili kutucuklara soru örneklerinde yer aldığı şekilde sola dayalı olarak yazılıp kodlanacak. Cevap kağıdına kodlama yapmayan adaylar, ilgili soruya cevap vermemiş sayılacak"

Haberin Devamı

LYS SINAV TARİHLERİ! 15 DAKİKA KURALINA DİKKAT!

10, 11, 17 ve 18 Haziran 2017 tarihlerinde gerçekleştirilecek olan sınavlarda, ÖSYM tarafından düzenlenen diğer sınavlarda olduğu gibi 15 dakika kuralı uygulanacak. Sınav başlangıç saatinden 15 dakika öncesinde adayların sınav giriş binalarına alımları durdurulacak ve bu saatten sonra binalara giremeyecekler.

2017 sınav tarihleri;
LYS-1 Matematik sınavı 11 Haziran saat 10.00’da
LYS-2 Fen Bilimleri sınavı 17 Haziran saat 10.00’da
LYS-3 Edebiyat-Coğrafya sınavı 18 Haziran saat 10.00’da
LYS-4 Sosyal Bilimler sınavı 10 Haziran saat 10.00’da
LYS-5 Yabancı Dil sınavı 17 Haziran saat 14.30’da gerçekleştirilecek.
LYS-1, LYS-2 ve LYS-4 oturumlarının süresi 135 dakika, LYS-3 ve LYS-5 oturumlarının süresi de 120 dakika olacaktır.

Haberin Devamı

LYS SINAVINDA ULAŞIM ÜCRETSİZ!

10, 11, 17 ve 18 Haziran 2017 tarihlerinde gerçekleştirilecek olan Lisans Yerleştirme sınavları için İstanbul’da ulaşım ücretsiz olacak. Sınava girecek olan öğrenciler ve sınavda görevli olanlar sınav günü ücretsiz ulaşım hakkından yararlanabilecek. İstanbul Büyükşehir Belediyesi meclis üyeleri tarafından oy birliği ile kabul edilen kararın, öğrenci ve görevlilerin sınav yerlerine daha kolay ulaşmalarını sağlamak için alındığı belirtildi. Alınan karara göre; sınav tarihlerinde saat 07.00 ile 16.00 saatleri arasında sınav giriş belgesini gösteren öğrenciler ve sınavda görevli olduğunu gösteren kişiler ücretsiz olarak sınav yerlerine gidebilecekler.