Gündem Macaristan hakkında ilginç gerçekler

Macaristan hakkında ilginç gerçekler

17.04.2018 - 11:44 | Son Güncellenme:

Macaristan günümüzde Orta Avrupa Karpatlar bölgesinde bulunan bir Avrupa ülkesidir. Konumu itibari ile kültürü ve özellikleri ülkemize fazlası ile benzemektedir. Daha önce duymadığınız özellikleri ile Macaristan sizi çok şaşırtacak.

Macaristan hakkında ilginç gerçekler

Macaristan’ın Tarihçesi
Macaristan halkının resmi dili Macarca'dır. Bu dil, Ural-Altay dil ailesinin Ural grubunda yer alan ve tıpkı Türkçe gibi sondan eklemeli diller grubuna dahil olan bir dildir. Bunun en büyük nedenlerinden bir tanesi de Macarların bu coğrafyaya göç ettikleri yerin Ural-Altay adı verilmiş olan bölge olmasıdır. Tarihte Macarlar ile Türk boyları arasında önemli bir bağ olduğu ileri sürülmektedir. Tabii ki bu öylece ortaya atılmış bir kavram ya da görüş değildir. Bunun oldukça kesin ve kanıtlanabilir bilgiler ile desteklendiği birçok tarihçinin ortak görüşleri arasındadır.

Macarların Orta Avrupa'ya Geliş Süreci
Macarlar 896 yılında Orta Asya bölgesinden Karpatlar’a gelerek bu bölgede yaşayan Kelt, Romen, Slav, Avar ve Hunlar ile yapılan savaşlar sonucunda bölgeyi hakimiyet altına almışlardır. Bu savaşlar sonucunda bölge ele geçirildikten sonra ilk Macar devleti 1000 yılında feodal bir yapıda kurulmuştur. Macar devleti bundan 41 yıl sonra Moğolların istilasına uğramış ve bunun sonucunda da feodal yapıdaki Macar devleti büyük zararlar görmüştür. Bundan sonra Macar devleti 1526 yılına kadar biraz güçlenmiştir. Ancak bu dönemde Osmanlı İmparatorluğu ile girmiş olduğu Mohaç Savaşı’nda yenilmiş ve bölgede 150 yıllık bir Osmanlı hakimiyeti başlamıştır. Daha sonrasında farklı hanedanlıkların elinden geçen Macaristan, 1. ve 2. Dünya Savaşları’nın ardından 1 şubat 1946 tarihinde cumhuriyet rejimini kurmuştur. Bugünkü modern Macaristan'ın başkenti Budapeşte'dir. Macaristan’ın toplam nüfusu ise 10 milyona yakın bir civardadır. Kullandıkları para birimi ise Macar Forinti'dir.

Macarlar ve Türkler Arasındaki Bağlantılar
Macarlar günümüzde Macaristan coğrafyasına gelmeden önce, Orta Asya bölgesinde genellikle Ural-Altay dağları çevresinde yaşamışlardır. O dönemde Macar halkına Hun denmekteydi. İşte o tarihler içerisinde Macarlar ve Türkler arasındaki bağın önemli olduğunu bu "Hun" sözcüğünden yola çıkarak anlayabilirsiniz. Ayrıca Macarların büyük atası olan Attila, bugün günümüzde de tüm Türklerin atası kabul edilen büyük Hun İmparatoru Atilla ile aynı kişidir. Bu veriler iki halk arasında güçlü bir kültürel bağlılığa işaret etmektedir. Bugün Macaristan'da bazı kişi adları Türkiye'de çocuklara verilen adlar ile de büyük bir yakınlık göstermektedir. Örneğin, Macarlar Atilla'ya Attila, Emre'ye Imre derler. Bunun dışında sakala szakall, anne'ye anya, kapıya kapu, kapağa kupak derler. Türkçe ve Macarca arasında bu sözcükler gibi pek çok benzerlik görülmektedir.