Ankara Macaristan İle Türkiye Arasında İşbirliği

Macaristan İle Türkiye Arasında İşbirliği

23.11.2017 - 18:14 | Son Güncellenme:

.

Macaristan İle Türkiye Arasında İşbirliği

Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli, Macaristan Milli Savunma Bakanı Istvan Sımıcsko ile yaptığı görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısında, “Macaristan’ın sahip olduğu imkan ve kabiliyetlerin de Türkiye açısından faydalanabileceğimiz yönlerini karşılıklı olarak birbirimize aktarma konusunda mutabakata vardık” dedi.
Milli Savunma Bakanı Canikli, Macaristan Cumhuriyeti Milli Savunma Bakanı Sımıcsko ile bir araya geldi. Heyetlerarası yapılan görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında görüşmeye ilişkin açıklamada bulunan Bakan Canikli, Macaristan Savunma Bakanı Sımıcsko’nun Türkiye’ye ziyaretinden dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirerek şunları söyledi:
“Macaristan ile Türkiye, halkları arasında her alanda dostluğun hakim olduğu iki ülke. Tarihi olarak içinde bulunduğumuz dönemde birbirlerine çok yakın politikalar izleyen ve bunu samimi olarak hayata geçiren ülkedir. Bu vesileyle Macaristan’ın uluslararası platformda Türkiye ve Türkiye politikalarına bugüne kadar verdiği destek için teşekkür etmek istiyorum. Bugün imzaladığımız anlaşmalar ve niyet beyanı ile savunma sanayi alanında ve askeri tarih alanında bundan sonraki işbirliğimizin geliştirilmesine çok ciddi katkı sağlayacaktır. Savunma sanayi alanında ülkemizin sahip olduğu bütün imkan ve kabiliyetleri biz Macaristan devletiyle bütün samimiyetle paylaşabileceğimizi kendilerine ifade ettik. Bu noktada Macaristan’ın sahip olduğu imkan ve kabiliyetlerin de Türkiye açısından faydalanabileceğimiz yönlerini karşılıklı olarak birbirimize aktarma konusunda mutabakata vardık. Bu son derece önemlidir. Özellikle hem Türkiye’nin hem de Macaristan’ın güçlü bir savunma altyapısına sahip olmaları iki dost ülke olarak son derece önemlidir. İçinde bulunduğumuz çok dalgalı konjonktürü de dikkate aldığınızda bölgede barışın ve huzurun sağlanması için iki ülkenin çok güçlü ordulara ve savunma sistemlerine sahip olması gerektiği ortaya çıkar. Bu konudaki kararlılığımızı da karşılıklı olarak ifade ettik. Bu anlaşmaların imzalanmasından sonra önümüzdeki dönemde bu alanlarda çok ciddi bir işbirliği artışı söz konusu olacak. Sayın Bakan bu ziyaretinde Türkiye’deki birçok savunma şirketini ziyaret etme imkanı bulacak. Bizde Macaristan’a yapacağımız ziyaretlerde aynı şekilde Macaristan’ın bu konudaki altyapı ve kapasitesini görme imkanı bulacağız. Bu şekilde karşılıklı olarak her iki ülkenin menfaatine olacak şekilde bu konudaki birikimlerimizi ve tecrübelerimizi aktarma imkanı bulacağız. Özellikle Türkiye’nin bulunduğu bu coğrafyada çok büyük sıkıntı ve çalkantıların olduğu ve Türkiye’nin de bu çatışma ortamında son dönemde çok önemli hamleler yaptığı, kararlar aldığı ve bunun sonucunda da önemli bir bilgi birikimi ve tecrübenin oluştuğu dikkate alınırsa her iki ülke arasında karşılıklı olarak birbirimize aktaracağımız bu alanda önemli bir mesafe olacaktır” ifadelerini kullandı.
Bakan Canikli, Macaristan Savunma Bakanı Sımıcsko’yu bakanlığa gelişinde askeri törenle karşıladı. Konuk bakanın tören birliğini selamlaması ve bakanlık özel defterini imzalamasının ardından ikili ve heyetler arası görüşme yapıldı. Heyetlerarası gerçekleşen görüşmede, Türkiye Cumhuriyeti hükümeti ile Macaristan Cumhuriyeti arasında, savunma sanayinde gizlilik dereceli bilgilerin karşılıklı korunmasına yönelik antlaşma, Türkiye Cumhuriyeti Milli Savunma Bakanlığı ile Macaristan Milli Savunma Bakanlığı arasında Savunma İşbirliği Niyet Beyanı, Türk- Macar askeri tarih alanında işbirliği mutabakat metni olmak üzere iki ülke arasında anlaşma sağlandı.