Ankara Macaristan Özgürlük Savaşı'nın 170. Yıl Dönümü

Macaristan Özgürlük Savaşı'nın 170. Yıl Dönümü

13.03.2018 - 14:22 | Son Güncellenme:

Macaristan milli kahramanı Lajos Kossuth'un anı levhası, Üçkuyular Vapur İskelesi'nde törenle açıldı Macaristan'ın Ankara Büyükelçisi Kiss: "Macarlar gibi Türk halkı da korkusuz kahramanlıklar pahasına kendi özgürlüğünü ve bağımsızlığını çetin mücadelelerle elde etmiştir"

Macaristan Özgürlük Savaşının 170. Yıl Dönümü

İZMİR (AA) - Macaristan'ın Ankara Büyükelçisi Gabor Kiss, Macarlar gibi Türk halkının da korkusuz kahramanlıklar pahasına kendi özgürlüğünü ve bağımsızlığını çetin mücadelelerle elde ettiğini söyledi.

Haberin Devamı

Macaristan Özgürlük Savaşı'nın 170. Yıl Dönümü dolayısıyla, Üçkuyular Vapur İskelesi'nde Macarların milli kahramanı Lajos Kossuth'un büstünün yer aldığı anı levhası için açılış töreni düzenlendi.

Macaristan'ın Ankara Büyükelçisi Kiss, törende yaptığı konuşmada, Lajos Kossuth'un 1848 İhtilali ve Özgürlük Savaşı'nın en önde gelen şahsiyetlerinden olduğunu belirterek, "Özgürlük savaşının lideri Kossuth, milyonlarca Macarı birleştirdi ve 1848 yılında imparatorun misillemede bulunmasından çekinerek Osmanlı İmparatorluğu'na sığındı." dedi.

Kossuth'un 14 Eylül 1851'de coşkulu bir kalabalığın eşliğinde İzmir'deki limandan Türkiye'ye veda ettiğini, kendisine ve arkadaşlarına sığınma sağladığı için Osmanlı İmparatorluğu'na teşekkür ettiğini hatırlatan Kiss, şöyle konuştu:

Haberin Devamı

"Macarlar gibi Türk halkı da korkusuz kahramanlıklar pahasına kendi özgürlüğünü ve bağımsızlığını çetin mücadelelerle elde etmiştir. Türk halkı 1920'li yıllarda Mustafa Kemal Atatürk'ün idaresinde ülkeyi parçalamak isteyen çabaları başarıyla durdurmuş ve modern Türk Cumhuriyeti'nin çerçevesini oluşturmuştur. Birbirimizin tarihi şahsiyetlerini takdir etmemiz belki de biz Macarlar ve Türkler'in, özgürlük ülküsü ve birbirimize duyduğumuz karşılıklı saygıyla da açıklanabilir."

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ise Kossuth'un dünyaca saygı duyulan bir lider olduğunu, İzmir'de Macar lidere ait bir anı levhasının yer almasından mutluluk duyduğunu ifade etti.

Kocaoğlu, Türkiye ve Macaristan dostluğunun dünya barışına katkıda bulunmasını diledi.

Konuşmaların ardından Lajos Kossuth anı levhası açıldı.

- Lajos Kossuth

Macaristan'ın 1848-1849 yıllarında özgürlük savaşını yöneten Lajos Kossuth, Avusturya ordusunu ülkesinden çıkardıktan sonra cumhuriyeti ilan etti ve ilk Cumhurbaşkanı oldu.

Rusların yardımıyla yeniden ülkesine saldıran Avusturya ordusuna yenilen Kossuth, ailesiyle sürgüne geldiği Kütahya'da 1850-1851 yıllarında kaldı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kossuth'un Kütahya'daki iki katlı ve 7 odalı evini restore ederek, 1982 yılında müzeye dönüştürdü.