Gündem Maden ocağı son dakika haberleri

Maden ocağı son dakika haberleri

28.10.2014 - 15:24 | Son Güncellenme:

Alınan haberlere göre Karaman'ın Ermenek ilçesindeki bir kömür madeni ocağında göçük meydana geldi. Kömür madeni ocağında 18 kişinin mahsur kaldığı belirtildi. Dünden buyana arama kurtarma çalışmaları devam ediyor. İşte maden ocağında son durum...

Maden ocağı son dakika haberleri

Karaman’da bir kömür ocağında madeni su basması sonucu mahsur kalan işçileri kurtarma çalışmaları sürüyor. Çalışmaları takip eden Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, yeni kurulan pompalar sayesinde ocaktaki su seviyesinin düşüşe geçtiğini söyledi. Ermenek ilçesine bağlı Güneyyurt beldesinde bulunan özel bir kömür ocağında, öğle vardiyası sırasında kaza meydana geldi. Maden çıkarma çalışmaları sırasında yeraltı su kaynağı patladı. 375 metrede meydana gelen su baskını sonucu işçilerin bulunduğu bölgenin 50 metresini su doldurdu.

Maden ocağı yetkilisi Şahin Uyar'ın verdiği bilgiye göre; bacalardan su sızıntısı gelmeye başlayınca vardiyadaki 26 işçiden 8'i tedirgin olarak ocaktan çıktı. Olayın büyüyeceğini tahmin etmeyen 18 işçi ise çalışmaya devam etti. Sızıntıdan kısa bir süre sonra ise ani bir su baskını oldu. Yine Uyar'ın verdiği bilgiye göre, yeraltındaki madencilerin maskeleri ve oksijen kaynakları ancak 2 saat yetecek kapasitede. Uyar, saat 12.15 sularında meydana geldiğini söylediği kazanın üzerinden 3 saat geçtiğini ve 18 işçinin hayatıyla ilgili umutlu olmadığını da belirtti. Ancak Uyar, kazanın meydana geldiği bölgede tersine bir galeri olduğunu ve oraya kaçtılarsa 18 işçinin kurtulma şansının olduğunu da sözlerine ekledi.

Olayın ardından bölgeye çok sayıda kurtarma ekibi sevk edildi. AFAD'tan yapılan açıklamada, 353 kişi, 3 helikopter ve 51 araçla çalışmaların sürdüğü belirtildi. AFAD yetkilileri, suyun tahliyesini sağlayacak 2 büyük motopompun çalıştığını ve motopomplara destek olacak üç pompanın da kurulumuna başlandığını bildirdi. Madenden su boşaltma çalışmaları, 3 koldan sürdürülüyor.

Kaza bölgesinde ortaya atılan bir başka iddia ise su baskının yandaki madenden geldiği yönünde. İddiaya göre, iş makinaları yan taraftaki kapalı madenin duvarına zarar verdi. Bir süredir kapalı olan madende bikiren sular kazanın meydana geldiği madene hücum etti. Bu arada, madenden çıkartılan 1 işçi Ermenek Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. İşçinin sağlık durumunun iyi olduğu öğrenildi.

'ZAMAN ALEYHİMİZE İŞLİYOR'

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, maden ocağı sorumluları ve yetkilileriyle yaptığı toplantı sonrası, basın açıklamasında bulundu. Bakan Yıldız, şunları ifade etti: "Şu an 18 işçi kardeşimizin yer altına bulunduğu bir ocaktayız. Tamamen özel bir işletme ve bu özel işletmeyle alakalı toplam 34 işçinin vardiyada bulunduğu ve bu vardiyalar arasında izinli olanları, kurtulanları, çıkartılanları da hesap ettiğimizde toplam 18 işçimizin aşağıda kaldığını görüyoruz.

Her iki saatte yaklaşık bir metrelik su yükselmesi var. Su yükselmesi devam ediyor. Suyun hangi gerekçeyle ve nasıl geldiği şu anda tespit edilmiş değil. Eski ocakta biriken yağmur sularından mı kaynakladı, yoksa orada bir yatak mı vardı, o mu buraya tamamen boşaldı, bunları bir sonraki tespitlerimizde paylaşmış olacağız. Şu anda üst kodumuz 922, alt kodumuz da 752 metre. Bunun 820 metresine şu anda su gelmiş bulunuyor. İşçilerimiz de 777 kodunda. O yüzden zaman aleyhimize işliyor. Bunun karşısında tüm donanımları ve oradan su tahliyesini hızlıca yapabilmemiz lazım. Şu anda bir pompa çalışıyor. Tek başına yeterli değil. Diğer pompanın da montajı yapıldı."

'SU SEVİYESİ İŞÇİLERİN BULUNDUĞU SEVİYENİN ÜSTÜNDE'

Bakanlar, ilerleyen saatlerde yeni açıklamalarda bulundu. Enerji ve Tabii Kaynakları Bakanı Yıldız, şunları söyledi: "Bakanlarımızdan farklı bir haber duymadıkça bunu aksini konuşamayız. Henüz kimse kurtarılmış değil. Madenin altı tamamen su ile dolmuş durumda.

Mersin, Konya, Karaman ve Ermenek'ten jeneratör ve pompaların sevkıyatı bir yandan yapılıyor. İnallah korkutuğumuzdan emin bir halde sonuca ulaşmış oluruz. Bu durumu, doğru bir şekilde yönetmek zorundayız. Bu su nereden buraya deşarj oluyor, bunlar üzerinde kurtarma çalışmaları tamamlandıktan sonra yapacağız. Şimdiya kadar mahsur kalan işçilere ulaşılamadı. Amacımız ulaşmak. Su seviyesi, işçilerin bulunduğu kot seviyenin üstünde. Bu da canımızı sıkıyor. Ancak yükselmenin durduğu yönünde bilgisini aldık."

'AMACIMIZ SU SEVİYESİNİ AZALTMAK'

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, "Yer altında ciddi bir su birikintisi söz konusu. Buradaki öncelikli hedefimiz, bir an evvel madende bulunan, su seviyesinin daha da aşağılara indirilmesi. O yönde yoğun şekilde çalışmalar sürüyor" dedi. Temennilerinin yer altında bulunan 18 işçinin sağ salim çıkarılması olduğunu dile getiren Elvan, şunları kaydetti:

"Yer altında ciddi bir su birikintisi söz konusu. Buradaki öncelikli hedefimiz, bir an evvel madende bulunan su seviyesinin daha da aşağılara indirilmesi. O yönde yoğun şekilde çalışmalar sürüyor. Şu anda çalışan pompalar var. İlave pompalar şu anda yerleştirilmeye çalışılıyor. Pompa, boru, jeneratör gibi eksikliklerimiz var. Onların süratle, Konya, Karaman ve Mersin'den temin edilmesi yoluna gidildi.

Muhtemelen birkaç saat içinde bunlar buraya ulaşmış olacak. Koordineli şekilde inşallah su seviyesini bir an evvel daha aşağı indirip yer altında bulunan kardeşlerimize ulaşmak istiyoruz. Öncelikli hedefimiz o. Oldukça üzüntülüyüz.

Taner Yıldız beyin de bahsettiği gibi özel sektöre ait bir şirketti, şirketin bir işletmesi. Zannedersem bir taşeron vasıtasıyla işletilmesi söz konusu. Bunların detayları, bununla ilgili tahkikat Bakanlığımız, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığımız tarafından yapılacaktır." Bakan Elvan, ayrıca 16 işçinin kazadan kurtulmayı başardığını belirtti.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ise kazanın son 15 yılda su baskını nedeniyle meydana gelen ilk kaza olduğunu açıkladı.

'TEK TEHDİT SU SEVİYESİ'

Bakanlar, ilerleyen saatlerde çalışmalar hakkında açıklamalarda bulundu. Enerji ve Tabii Kaynakları Bakanı Yıldız, tek tehditin su seviyesi olduğunu söylerek şunları ifade etti: "Tüm ihtiyaç ve hizmetlerin karşılanması için hazırlıklarımız tamam. 4 tane dalgıç geldi. Görüş mesafesi çok kısıtlı. Her iki taraftan girme şansları var. Ne kadar sonuç alacağımızı ondan sonra göreceğiz. Kurtarma çalışmalarını aksatacak gaz seviyesi yok.

Suyun çekilmesini sağlamaya çalışıyoruz. Su seviyesi yükselmesini durdurmuş gibi. Sabaha kadar sonuç almayı düşünüyoruz."

Bir gazetecinin suyun tahliyesinin kaç gün süreceği sorusu üzerine Yıldız, "Ne kadar süreceğini bilemeyiz. 11 bin ton civarında su bulunuyor. Ciddi bir miktar... 3 pompayla çalışıyoruz. Haziran ayında bu ocak kapatılmıştı. Maden ocağı eksikliklerini tamamlayıp tekrar açıldı. Tek önceliğimiz, kardeşlerimize ulaşabilmek. Asıl tehdit su seviyesi unsuru" şeklinde cevap verdi.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Elvan ise baraj gölünden maden ocağına suyun sızdığı iddialarına, "Böyle bir şey olacağını düşünmüyoruz. Arada ciddi bir kot farkı var" şeklinde cevap verdi. Elvan, "Suyun tahliye edilmesine ilişkin zaman verilememesinin sebebi ise ne ile karşılaşacağımızı bilmememizdendir" dedi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, haziran ayındaki denetimde madende 8 eksik bulunduğunu ve bu eksikliklere karşı da yasadaki müeyyidelerin uygulandığını ifade etti. Çelik, "Ocak, 2 kere denetlendi. İdari ceza parası verildi" dedi.

SU SEVİYESİ 15 CM AZALDI

Gece saatlerinde Bakan Yıldız'dan bir açıklama daha geldi. Yıldız, ocaktaki su seviyesinin 15 cm düştüğünü söyledi. Çalışmalar bir yandan devam ederken sabaha karşı açıklamada bulunan Bakan Yıldız, yeni kurulan pompalar sayesinde ocaktaki su seviyesinin düşüşe geçtiğini söyledi.

KURTULAN İŞÇİ ANLATTI

Madenden çıkmayı başaran işçilerden Kerim Pınar, olayın yemek saatinde meydana geldiğini söyledi. Bu sırada fırtınaya benzer bir olay yaşandığını belirten Pınar, şöyle konuştu: "Su patlamasından pis gaz geldi. Arkadaşlar ‘kaçın’ diye bize haber etti. Biz de kaçtık. Haber eden arkadaşlar maalesef peşimizden gelmedi. Biz geriye döndük, niye gelmediler diye baktık. ‘Gelmeyin, kaçın’ dediler. Biz kaçtık, yukarı tırmandık. O esnada su arkamızdan geldi.

Düz galerilerden yukarıya doğru çıkan bacalar var. Peşimizden gelmeyen arkadaşlar muhtemelen oraya doğru çıktılar. Orada olduklarını tahmin ediyoruz. Oraya su basmadıysa kurtulma şansları var. Maskelerimiz yanımızdaydı. Maske takma şeyimiz olmadı, biz zaten kaçtık. Sıkıntı verici şekilde gaz yoktu. Çok panikledik. Bir an önce kendimizi dışarıya atmaya çalıştık. Bir arkadaşımız daraldı, kendi imkanlarımızla dışarıya çıkardık."

HÜKÜMETTEN MESAJ
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Karaman Valisi Murat Koca ile telefonda görüşerek bilgi aldı ve mahsur kalan işçilerin kurtarılması için tüm imkanların seferber edilmesini istedi. Başbakan Ahmet Davutoğlu da Bakan Taner Yıldız ile Karaman Valisi'nden bilgi aldı. Davutoğlu, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı için yayımladığı mesajda, "Kaza nedeniyle hüznümüz büyük. İşçilerimizin sağ salim ailelerine kavuşmasını diliyorum" ifadelerini kullandı. Mecli Başkanı Cemil Çiçek de Karaman Valisi'ni arayarak geçmiş olsun dileklerini iletti.

Enerji ve Tabii Kaynakları Bakanı Taner Yıldız, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, bölgeye gitti. Bakanlar, maden ocağı sorumluları ve yetkilileriyle toplantı yaptı. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ise bölgeye, psikologlar gönderdi. Anamuhalefet partisi CHP de bölgeye inceleme yapmak üzere bir ekip gönderdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ise Karaman'ın Ermenek ilçesindeki maden ocağında işçilerin mahsur kalmasına ilişkin bölgedeki bakanlardan bilgi aldı.