Ordu MADENCİLİK ŞİRKETİNDEN AÇIKLAMA

MADENCİLİK ŞİRKETİNDEN AÇIKLAMA

22.09.2014 - 21:19 | Son Güncellenme:

.

MADENCİLİK ŞİRKETİNDEN AÇIKLAMA

Ordu’nun Fatsa ilçesine bağlı Aşağı Bahçeler ile Yukarı Bahçeler ve Tepeköy üçgeninde kalan altın rezervini gün yüzüne çıkarmak için Haziran 2014’ten buyana çalışma yürüten Altıntepe Madencilik, medya bilgilendirme toplantısı yaptı.
Düzenlenen basın toplantısına Altıntepe Madencilik Genel Müdürü Hakkı Boz, İnsan Kaynakları ve Halkla İlişkiler Müdürü Gülsün Atagün, İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı Meltem Aruer ve Proses Şefi Alper Aruer hazır bulundu. Projelendirilmiş rezervin 4.5 milyon ton olduğuna vurgu yapan Genel Müdür Boz, yıllık olarak 950 kilogram altın, 700 kilogram da gümüş üretmeyi planladıklarını ifade ederek, projelendirilmiş rezerve ömrünü 5 yıl, tahmini maden ömrünün ise 10 yıl olduğunu söyledi. Her türlü aşamada işinde uzman uluslararası firmalar ile koordineli çalışarak alanın tasarlandığını ve deneyimli, uzman personelle çalıştıklarını belirten Boz, tüm inşaat işlerinin ise Türk firmaları tarafından yapıldığına dikkat çekti.
Altının üretimi hakkında da bilgi veren Genel Müdür Boz, açık ocak sahasından alınacak rezerv toprağın kırıcılardan geçirildikten sonra altışar metre yüksekliğinde kademeli olarak liç havuzuna istif edileceğini ve istiflenen toprağın üzerine fıskiye sistemiyle siyanürlü su verileceğini ifade ederek siyanüre tutunan altının ise yüklü liç havuzunda toplanacağını ve buradan da karbon ünitesinde taşınarak “dora altın” olarak tabir edilen ve içeriğinde altından başka değerli madenlerin de bulunduğu karışımın elde edileceğini bilgisini verdi.
Üretim aşamasında kullanılacak siyanüre değinen Boz, kendi tesislerindeki altın üretiminde kullanılacak siyanürün sanıldığının aksine doğa için tehlike arz etmeyeceğini vurgulayarak, “Her şirket gibi bizler de üretimin ekonomik olmasından yanayız. Siyanür değerli bir malzeme ve az kullanmamız da bizim menfaatimize. Kaldı ki burada kapalı devre bir üretim söz konusu. Siyanür, tamamen etkisiz yani topraktaki altını taşıyamayacak duruma gelene kadar sürekli ayrıştırılacak ve su ile karıştırılarak tekrar tekrar kullanılacak” dedi.
TÜRKİYE 19. SIRADA
Türkiye’nin altın üretiminde yıllık 33.5 tonla dünya sıralamasında çok gerilerde olduğunu ifade eden Altıntepe Madencilik Genel Müdürü Hakkı Boz, Türkiye’nin yıllık altın ithalatının 220 ton olduğunu, yılda 8.5 milyar doların yurt dışına döviz olarak çıktığını ifade etti. Boz, “Türkiye’nin değişik bölgelerinde gerçekleşen protestolarda belirlenen dış mihrakların maddi ve manevi desteğinin altında yatan asıl gerçekliğin, Türkiye’nin altın ithalatını azaltarak küresel güçlerin elinden kazançlarını almaya çalışması. En azından Fatsa’da her yıl çıkartılacak olan yaklaşık 1 ton altın ile 750 kg gümüş bile piyasanın rantını göstermesi bakımından son derece önemli” ifadelerini kullandı.
200 KİŞİ İSTİHDAM EDİLECEK
İnsan Kaynakları ve Halkla İlişkiler Müdürü Gülsün Atagün, 150’si doğrudan olmak üzere 200 kişiye iş imkanı sağlanacağını, iş gücünün tamamına yakın bölümünün Fatsa ve civarından karşılanacağını açıkladı.
Açıklamaların ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan şirket yetkilileri, siyanür özelinde gelişen ve doğanın tekrar kullanılamaz hale geleceği iddialarını içeren protestoların, bilgi eksikliğinden kaynakladığını sözlerine eklediler.