Gündem Madenciye bayram öncesi kötü haber

Madenciye bayram öncesi kötü haber

26.06.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Karadon işletmesinden istenen ‘envanter’ 3 bin madenciyi endişelendirdi. Özelleştirmeye karşı mücadele sözü veren işçileri sendika da destekliyor

Madenciye bayram  öncesi kötü haber

Zonguldak’ta Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) bünyesindeki 5 işletmeden en büyüğü olan Karadon Müessesesi için özelleştirme kapıda. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’den (ÖİB) işletmeye önceki gün bir ‘envanter’ raporu talebi gönderildi. Toplam 3 bin 51 kişinin çalıştığı maden ocağındaki işçiler ise, madenin özelliştirilmesi halinde işlerinden olma endişesi yaşıyor. Milliyet’e konuşan işçiler, TTK’nin özelleştirme süreciyle ilgili kaygılı olduklarını belirterek mücadele edeceklerini söyledi.

‘Dede, baba, ben...’
Karadon’da 35 yıldır çalışan ocak mekanik şefi İsmet Hacıbektaşoğlu, yaşanan gelişmenin işçiler için sürpriz olmadığını belirterek, “Geçtiğimiz yıl daha bu durum gündeme bile gelmeden Zonguldak’ta 45 bin imza toplamıştık. Zonguldak’ta bununla ilgili bir toplumsal tepki oluşacaktır.” dedi. 37 yaşındaki Burhan Dere ise, “150 yıllık çıkarılmayı bekleyen kömürümüz var. Böyle verimli bir yer devlette kalmalı. Dedem ve babam burada çalıştı. Ben de buradayım. Belki oğlum da burada çalışacak. Bayram öncesi gelen bu habere üzgünüz. Ne olacak diye kara kara düşünüyoruz” dedi.

24 yıllık madenci Baki Obuz ise, meselenin sadece kendilerini değil, Zonguldak’ı hatta Türkiye’yi ilgilendirdiğini belirterek, “Diğer kurumlarda özelleştirmeleri gördük. İş güvenliği yok sayılıyor. Soma’da, Ermenek’te kurtarma faaliyetlerinde bulundum. Oradaki cinayetleri gördüm. Mücadele edeceğiz” dedi. 17 yıllık madenci Niyazi Bebek de, “Özelleştirme bizim için de iyi değil. Zonguldak’ta bir tek TTK var. TTK eğer özelleşirse şehrin ekonomisi de ciddi zarar görür. Bu şehrin ekonomisi TTK’nın sırtında. Emlak etkilenir, esnaf etkilenir. İşçiyle Bizler nesillerdir buradan ekmek kazandık, gelecek nesiller de buradan ekmek yemeli” diye konuştu.

‘Müsaade etmeyeceğiz’

TTK’da örgütlü Genel Maden İşçileri Sendikası Başkanı Ahmet Demirci de, tüm uyarılarına rağmen TTK’nın özelleştirilmesi için adımlar atılmaya başlandığını belirterek, şunları söyledi:

“Tüm uyarılarımıza rağmen, işletmenin devri konusunda çalışma başlattıldığını öğrendik. Karadon’un özelleştirilmesi demek kurumun özelleştirilmesi demek. Bu kurumun tek müessesesinin dahi özelleştirilmesine müsaade etmeyeceğiz. Daha önce 1994 yılı 5 Nisan Kararları’nda yaşanan sürecin bir benzerini yaşıyoruz. Başta maden işçileri olmak üzere tüm Zonguldak halkıyla beraber varımızı yoğumuzu ortaya koyarak, bu saldırıyı püskürtmek zorundayız.”