Gündem Madende acil durum için planımız yoktu

Madende acil durum için planımız yoktu

21.04.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Soma faciası ile ilgili sekizi tutuklu 45 sanıklı davanın görülmesine verilen iki gün aranın ardından dün de devam edildi.

Madende acil durum için planımız yoktu

Duruşmaya tutuksuz sanık Havalandırma Mühendisi Fuat Ünal Aydın’ın ifadesi damga vurdu. Aydın, olay günü çalışma arkadaşı Harun Yıldırım’ın, havalandırma takip defterinin 30 Nisan 2014 tarihli bölümüne önceki değerleri kopyaladığını kendisinin de altına imza attığını söyledi. Patlatma mühendisi sanık Serkan Kocaman ise mahkeme başkanının gaz miktarı 50 PPM’in üzerine çıktığında üretimi durdurup durdurmadıkları yönündeki soruya ise, “hayır” demekle yetindi.
Gaz ölçüm takibiyle görevli sanıklardan Olcay Erşin, mahkeme başkanının 5 Mayıs tarihinde kendisinin sorumlu olduğu vardiya sırasında 470 nolu sensörün 12 saat 31 dakika süreyle kaydettiği yüksek karbonmonoksit değerine ilişkin sorusunu şu şekilde yanıtladı:
‘Hiç tatbikat yapmadık’
“Vardiyayı teslim eden arkadaşım, ‘başmühendisin haberi olduğunu, durumun fan durması ya da fan bezinin yırtılmasından kaynaklanmış olabileceğinin tahmin edildiğini, araştırıldığını’ söyledi.” Erşin, durumu görevlilere bildirdiğini ifade etti. İşyerinde bu gibi acil durumlar için hiç tatbikat yapmadıklarını söyleyen Erşin, arkadaşlarının acil durumlarda neler yapılması gerektiğini kendi deneyimlerine göre anlattıklarını belirterek “Olay anında yaptığım bu girişimler onların bana söylediklerinden ibaretti. Yoksa acil durumlar için bir planımız yoktu” dedi.