Ekonomi Madeni ‘ev’de işleyip devler ligine çıkılacak

Madeni ‘ev’de işleyip devler ligine çıkılacak

25.11.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Türk madenlerinin yurtdışında işlenip yüksek fiyatla Türkiye’ye dönmesinin önüne geçecek sistem yıl sonu başlatılacak Sondajların giderek artacağını bildiren Albayrak, maden devleri Avustralya ve Kanada seviyesine çıkılacağını söyledi

Madeni ‘ev’de işleyip devler ligine çıkılacak

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, “Bugüne kadar Türkiye’de çıkarılan madenlerin, yurt dışına gönderilerek işlenmiş ürünün yüksek fiyatlarla Türkiye’ye geri döndüğü bir eko sistem vardı. Birçok alanda bunu görüyorduk. Artık teknolojik altyapı eksikliğinden kaynaklanan bu durumun tersine çevrilebilmesi için yeni bir ihale ve işletme modeli yıl sonu itibarıyla hayata geçirilecek” dedi.

Yüksek katma değer

Antalya’nın Serik ilçesindeki ‘Hayatımız Maden’ başlıklı Madencilik Çalıştayı’na katılan Albayrak, yerli kaynakların enerji portföyüne daha fazla dahil olduğunu, dışa bağımlı olunan kaynakları daha kolay yönetilebilir bir noktaya getirecekleri çok boyutlu bir politikayı adım adım hayata geçirmeye başladıklarını vurgulayarak, şöyle konuştu:

“Enerji ve madende ithal bağımlılık sarmalından kurtulmak için artık çeşitli alanlarda eş güdümlü politikalar uygulamaya başladık. Önemli olan sadece ve sadece bir madende ne kadar rezerve sahip olduğunuz değil, bu rezervleri işleyecek ve değer zinciri katarak dönüştürecek ve sürdürülebilir bir sisteme sahip olmak.

Bugüne kadar Türkiye’de çıkarılan madenlerin, yurt dışına gönderilerek işlenmiş ürünün yüksek fiyatlarla Türkiye’ye geri döndüğü bir eko sistem vardı. Artık teknolojik altyapı eksikliğinden kaynaklanan bu durumun tersine çevrilebilmesi için yeni bir ihale ve işletme modeli yıl sonu itibarıyla hayata geçirilecek.

İthalata bağımlı olduğumuz alanlardaki birçok maden bundan sonra inşallah Türkiye’de işlenecek. İşte bu nedenle maden politikalarımızın esas temelinde Türkiye’yi hammadde üretip satan değil, artık ileri teknolojiyle dünya pazarlarında katma değerli yüksek ürünler üreten söz sahibi bir ülke noktasına getirmektir.”

Madeni ‘ev’de işleyip devler ligine çıkılacak

Avustralya ve Kanada

Sondaj faaliyetlerini 300 bin sondaj metreden bir milyon sondaj metreye ulaştırarak MTA’yı emekli değil gece gündüz çalışan bir kurum haline getirdiklerini dile getiren Albayrak, “İnşallah bu yıl 1 milyon sondaj metreyi yakalayacağız. Seneye 2 milyon sondaj metreyi, sonraki seneye 3 milyon sondaj metreyi. Özel sektörle birlikte 5 - 6 milyon sondaj metreyi yakaladığımızda dünyada madencilikte en ileri ülkeler olan Avustralya, Kanada’yı yakalayacağız” diye konuştu.

Haberin Devamı

Kırmızı çizgi çevre ve güvenlikte

Madencilikte en önem verdikleri konuların başında güvenlik meselesinin geldiğini kaydeden Albayrak, bu konuda atacakları en önemli adımlardan birinin de Maden Güvenliği Kurumunu hayata geçirmek olduğunu aktardı.
İş ve işçi güvenliği konusunda kesinlikle sıfır tolerans uygulanması gerektiğine işaret eden Albayrak, diğer kırmızı çizgilerinin de çevre konusu olduğuna işaret etti. Albayrak, “Madenciliği dünyadaki en iyi ileri uygulamalarda olduğu gibi çevreye duyarlı, çevreyle uyum içinde hedeflediğimiz en üst noktaya çıkarmak zorundayız” dedi.

‘Çantacılık’ bitirilecek

Ön arama ve genel arama dönemlerinde faaliyet yapmayanların arama ruhsatlarının iptaliyle sektördeki çantacılığı bitireceklerini anlatan Albayrak, “5 yıl içinde 2 yıl üretim yapmayanın ruhsatını iptal edeceğiz. Sektördeki hakiki üreticinin önünü açacağız. Tüm Türkiye’nin jeokimya haritasını bitiriyoruz. Jeofizik haritası uçaklarımız geldi, süreçler başladı. İnşallah önümüzdeki yılın ikinci yarısında jeofizik haritası da bitecek” dedi.