Gündem Madımak 24 yıldır ‘adalet’ bekliyor!

Madımak 24 yıldır ‘adalet’ bekliyor!

03.07.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Sivas katliamının 24. yıldönümünde Madımak Oteli’nde yanarak can veren 33 aydın ve 2 otel görevlisi dün törenlerle anıldı. Vali Gül başkanlığındaki heyet eski Madımak Oteli’ne karanfil bıraktı, ardından 10 bin kişinin katlımıyla yürüyüş düzenlendi...

Madımak 24 yıldır ‘adalet’ bekliyor

Sivas’ta 24 yıl önce Pir Sultan Abdal Kültür Etkinlikleri’ne gelenlerin konakladığı Madımak Oteli ateşe verildi. Otelde kalan 33 aydın ve 2 otel görevlisi ile 2 eylemci hayatını kaybetti. Katliamın yıldönümünde ilk anma programı Valilik koordinesinde gerçekleştirildi. Vali Davut Gül, Belediye Başkanı Sami Aydın, Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Alim Yıldız, Cem Vakfı Genel Başkanı Erdoğan Döner, Emniyet Müdürü Turan Aksoy, İl Jandarma Komutanı Albay Sinan Şen, Ticaret Sanayi Odası Başkanı Osman Yıldırım ile çeşitli kurum ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerinden oluşan 10 bin kişilik grup Sivas Bilim ve Kültür Merkezi olarak hizmet veren eski Madımak Oteli’ne gelerek karanfil bıraktı.

Haberin Devamı

‘Kimse katledilmemeli’

Valilik öncülüğündeki kuruluşların anma programının ardından, binlerce kişi Seyrantepe Mahallesi’ndeki Hacı Bektaş-ı Veli binası önünde toplandı. Ethembey Parkı güzergâhını kullanan kalabalık, Mevlana Caddesi, ve kent meydanı üzerinden Atatürk Caddesi’nden eski Madımak Oteli’nin önüne geldi. Binanın önüne barikat kuran polis ekipleri, sadece siyasiler ile olayda yaşamını yitirenlerin yakınlarının bina önüne kadar girmesine izin verdi. Aileler, daha önce aldıkları karar doğrultusunda müze oluncaya kadar binaya girmeme kararını sürdürdü.

Bina önüne karanfil bıraktıktan sonra açıklama yapan Alevi Kültür Dernekleri Genel Başkanı Doğan Demir, “Adalet bir türlü tecelli etmiyor onun için biz Aleviler Madımak’ta adalet istiyoruz. Biz Aleviler dili, dini, rengi, ırkı ne olursa olsun hiç kimsenin yakılmasını, katledilmesini istemiyoruz. Bu devlet, bu ayıbıyla yüzleşmelidir” dedi.

Haberin Devamı

3 bin polis görev yaptı

Anma etkinlikleri için polis ekipleri alarma geçirildi. Anma etkinliği kapsamında, grupların yürüyüşün yapılacağı güzergah trafiğe kapatıldı. Güzergah üzerindeki geçiş noktaları ile otel civarında ise çevre illerden gelen takviye birliklerle birlikte yaklaşık 3 bin polis görevlendirildi. Anma etkinlikleri için kente özel araç ve otobüslerle gelenler, şehir merkezi girişlerinde durdurularak arama yapıldı.

Madımak 24 yıldır ‘adalet’ bekliyor

‘Birliğimiz bozulmayacak’

Başbakan Binali Yıldırım, Madımak ve Başbağlar olaylarının yıl dönümü nedeniyle bir mesaj yayımladı. Mesajında, elim olayların herkesin ortak acısı olduğunu belirten Yıldırım, şunları kaydetti: “Vatan hepimizin vatanı, bayrak hepimizin bayrağı, devlet hepimizin devletidir. Hiçbir güç birliğimizi, beraberliğimizi, kardeşliğimizi bozamayacaktır. Bu aziz vatan toprakları üzerinde, ebediyete kadar birlikte yaşayacağız. Bu duygularla, Madımak ve Başbağlar’da hayatını kaybeden vatandaşlarımıza bir kez daha Allah’tan rahmet diliyor, milletimize selam ve sevgilerimi sunuyorum.”

Adalet çağrısı

Madımak 24 yıldır ‘adalet’ bekliyor

CHP Ankara Milletvekili Şenal Sarıhan ise, 24 yıldır adalet arayışı içerisinde olduklarını belirterek şunları söyledi: “Mahkemelerde her yolu denemeye çalıştık adalet sağlansın, katiller bulunsun, arkalarındaki örgütler ele geçirilsin diye elimizden gelen bütün olanakları kullandık ama ne yazık ki yargıdan aldığımız sonuç 15 bin kişinin bu olayın faili olduğunun polis kayıtlarında bilinmesine karşın sadece 180 kişi yargı önüne geldi. Bir avuç insana ceza verildi. Oysa o örgütlerin kimlikleri, o örgütlerin bu olaydaki katkıları saptanmış olsaydı belki Türkiye bugün bu antilaik ve antidemokratik ortamdan uzaklaşmış olacaktı. İnanıyoruz ki hepimizin gücü birleşecek, bütün demokratik kanallar bir araya gelecek ve adalet sağlanacaktır.”

Haberin Devamı

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ise, “2 Temmuz 1993’te sadece Madımak Oteli yanmadı. Türkiye’nin kendisi yandı ve insanlık yandı ve yanmaya devam ediyor. Onun için adalet diyoruz, adalet için yürüyoruz ve bugün de Sivas’ta Madımak’ta adalet sağlanana kadar da Türkiye’de adalet sağlanmaz diyoruz” dedi.