Gündem Mağdurlara 7/24 yardım edilmeli

Mağdurlara 7/24 yardım edilmeli

26.11.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

18. Kadın Sığınakları ve Danışma/Dayanışma Merkezleri Sonuç Bildirgesi yayımlandı.

Mağdurlara 7/24 yardım  edilmeli

Kadına yönelik erkek şiddetiyle mücadele eden kadın örgütleri, feministler, belediyeler ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na (ASPB) bağlı kurumlarda kadına yönelik şiddetle mücadele alanında çalışan kadınlar 14-16 Kasım tarihlerinde Ankara’da bir araya geldi. “Erkek Şiddetine Karşı Kadınların Kolektif Gücü: Dayanışma ve Mücadele Alanlarımız” başlığı ile gerçekleştirilen Kurultay’ın sonuç bildirgesinde şu taleplerde bulunuldu:

Haberin Devamı

Mevcut sistemde, devletin ŞÖNİM’ler ve sığınaklara indirgeyerek sunduğu şiddetle mücadeleye ilişkin sosyal hizmet, kadınların ihtiyaçlarını karşılamıyor. Etkin bir sosyal hizmet ağı acilen oluşturulmalı.

Şiddete maruz kalan, şiddetten uzaklaşmaya çalışan kadınların sığınak dışındaki psikolojik, sosyal ve hukuki destekleri de alabilecekleri, deneyimlerini paylaşarak karşılıklı güçlenebilecekleri yaygın ve ulaşılabilir kadın da(ya)nışma merkezleri kurulmalı.

ASPB’ye bağlı Alo 183 Aile, Kadın, Çocuk, Özürlü ve Sosyal Hizmet Danışma Hattı’nın şiddetle mücadelede etkin olmaması göz önüne alınarak, şiddete maruz kalan kadınların 7/24 destek alabilecekleri acil yardım hattı kurulmalı.

0-3 ve 3-6 yaş arasındaki çocuklar için kreş sayısı artırılmalı ve kadınların çalışma saatleri dikkate alınarak gereken düzenlemeler yapılmalı.

Haberin Devamı

Şiddete maruz kalındığında başvurulan tüm kurumlar ve sığınaklar engelliler için erişilebilir olmalı.

Kadınlar için ücretsiz ve güvenli kürtajın önündeki fiili engeller kaldırılmalı ve bu fiili engeli oluşturanlar hakkında gerekli yasal yaptırımlar uygulanmalı.