Dünya Mahkeme araştırma başlattı

Mahkeme araştırma başlattı

01.12.2017 - 01:30 | Son Güncellenme:

Bosna Savaşı sırasında işlediği savaş suçlarından ötürü daha önce 20 yıl hapse mahkum edilen ve karar okunduğu sırada zehir içerek intihar eden Hırvat General Slobodan Praljak’ın ölümü üzerine Birleşmiş Milletler (BM) tarafından araştırma başlatıldığı bildiriliyor.

Mahkeme araştırma başlattı

Reuters ajansının haberine göre Hollandalı yetkililerin de desteğiyle başlatılan araştırmada, Praljak’ın, mahkemeye öldürücü dozda zehir içeren sıvıyı nasıl sokabildiğinin bulunmaya çalışılacağı kaydediliyor. Hollandalı savcıların da, konuyla ilgili soruşturmaya yardımcı olduğu belirtilen haberde, 2006 yılında Yugoslavya’nın eski lideri Slobodan Miloşeviç’in kalp krizinden ölmesinin ardından gözaltı süreçlerinin ve kurallarının sıkılaştırıldığı hatırlatılıyor.
Hollanda’nın Lahey kentindeki Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın temyiz duruşmasında, cezası yüzüne okunan eski General Praljak, mahkemeye dönüp, “Slobodan Praljak savaş suçlusu değildir, cezayı kabul etmiyorum” diyerek cebinden çıkarttığı ve içinde sıvı bulunan bir şişeyi içtikten sonra fenalaşmış, birkaç saat sonra da hayatını kaybettiği açıklanmıştı.

Hırvat tepkisi

Hırvatistan Cumhurbaşkanı Kolinda Grabar Kitarovic, Lahey’deki mahkemenin eski Hırvat asker ve siyasilerin yargılandığı davada verdiği kararlara tepki gösterdi. Kitarovic, eski Hırvat General Slobodan Praljak’ın duruşma sırasında zehir içerek intihar etmesine değinerek, bu olayın Hırvat halkını derinden yaraladığını söyledi.

‘Saldırmadık’

“Praljak, işlemediği suçlardan hüküm giymiş bir mahkûm olmaktansa ölmeyi tercih etti” ifadelerini kullanan Kitarovic, dönemin Hırvatistan yönetiminin, Bosna’daki savaşta, bu ülkedeki Hırvatları ve yaptıklarını desteklediğinin mahkemece onaylanmasına da değindi ve “Hırvatistan kimseye saldırmadı. Aksine, Bosna Hersek’in bütünlüğünü destekledi. Saldıranlar (Slobodan) Milosevic liderliğindeki Sırbistan ve Yugoslav ordusuydu” diye konuştu.

Haberin Devamı

Yazarlar