Gündem Mahkeme kadar HSYK da suçlu

Mahkeme kadar HSYK da suçlu

19.05.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ, tutuklu kaldığı ve tahliye edildiği Ergenekon davası için yazılan tebliğnamede dosyanın esas yönünden de bozulması gerektiğini söyledi

Mahkeme kadar HSYK da suçlu

Ergenekon Davası’ndan müebbet hapis cezasına çarptırılan ve 26 ay Silivri Cezaevi’nde tutuklu kaldıktan sonra tahliye edilen eski Genelkurmay Başkanı Emekli Orgeneral İlker Başbuğ, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın Ergenekon Davası’na ilişkin tebliğnamesini değerlendirdi.
Başbuğ’un kendisine ait internet sitesinde yayınladığı değerlendirmesinde özetle şunları ifade etti:
“Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, ‘Ergenekon’ olarak adlandırılan davada, Özel Görevli İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesince verilen kararın usulden bozulmasını istedi. Başsavcılık, elindeki dosyayı hem usul hem de esas yönünden inceleyerek, görüş ve tekliflerini oluşturabilirdi. Aslında, beklenen de öyle olmasıydı. Ancak, Başsavcılık, dosyaya sadece usul yönünden bakmayı tercih etti. Bu nedenle; ‘Ergenekon’ gibi bir davanın içinde sadece bu sekiz maddede ifade edilen usul yanlışlıklarının var olduğunu zannetmek çok büyük bir yanlışlık olur. Çünkü, Ergenekon davası esas yönünden de; hukuk adeta katledilerek oluşturulan; Türk yargısı tarihine kara leke olarak geçen bir dava dosyasıdır.
Yaşanılan bu olaylarda; Özel Görevli Ağır Ceza Mahkemelerinin ne kadar günahı varsa, o dönemlerdeki HSYK ve Yargıtay 9. Ceza Dairesinin de o kadar günahı vardır. HSYK’da yapılan seçimler sonunda, HSYK’nın yapısı değişti. Daha sonra Yargıtay’a yeni üyeler seçildi. Şimdi bazıları ortaya çıkıp; HSYK seçimlerinin sonuçlarını ve Yargıtay’da yapılan bazı yapısal değişiklikleri açıkça tenkit ediyorlar. O zaman, onlar bir noktada ‘Ergenekon’, ‘Balyoz’ , ‘Odatv’ , ‘Askeri Casusluk’ ve benzeri davalarda yapılan hukuksuzlukların görülmemesini, verilen haksız cezaların onaylanmasını istemiş olmuyorlar mı? Türk yargı sisteminin, bir felaketin eşiğinden kurtarılması için son şansın doğmasına fırsat tanınmıştır. HSYK, ’Ergenekon’, ’Balyoz’ gibi davalar başta olmak, kendilerine yapılan şikayetleri dikkate almaya ve işleme koymaya başlamıştır. HSYK’nın bu şikayetlere ilişkin vereceği kararlar merakla beklenmektedir.