Dünya Son dakika: Hırvat general mahkemede zehir içerek öldü!

Son dakika: Hırvat general mahkemede zehir içerek öldü!

29.11.2017 - 13:48 | Son Güncellenme:

Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi'ndeki temyiz duruşmasında suçlu olduğu açıklanan Hırvat komutan Slobodan Praljak, canlı yayında zehir içti. Hırvat general, mahkemeye dönüp "Yalnızca zehir içtim. Ben suçlu değilim, bu hükme karşı çıkıyorum" dedi. Hırvat Devlet Televizyonu, Praljak'ın hayatını kaybettiğini açıkladı.

Son dakika: Hırvat general mahkemede zehir içerek öldü

Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi'nde (ICTY), daha önce toplam 111 yıl hapse mahkûm edilen eski Hırvat komutanların temyiz duruşması bugün yapılıyor.

Haberin Devamı

Lahey’de yargılanan isimlerden Hırvat komutan Slobodan Praljak, suçlu olduğunun açıklanması üzerine "Slobodan Praljak savaş suçlusu değildir" diye bağırarak zehir içti. Mahkeme salonunu karıştıran hareketin ardından duruşmaya ara verildi.

72 yaşındaki Praljak zehir içtikten sonra mahkemeye, "Yalnızca zehir içtim. Ben suçlu değilim, bu hükme karşı çıkıyorum" dedi.

Hakim Carmel Agius, hemen duruşmaya ara vererek salona doktor çağırdı.

Praljak'ın avukatı Natasa Faveau-Ivanovic, “Müvekkilim, bu sabah zehir içtiğini söyledi” dedi. Daha sonra mahkeme sözcüsü, Praljak'ın hayatta olduğunu ve tedavisine devam edildiğini açıkladı. Ancak akşama doğru Hırvat Devlet Televizyonu, Praljak'ın hayatını kaybettiğini duyurdu.

Haberin Devamı

Uluslararası Ceza Mahkemesi'nde görülen dava, 'Prlic ve diğerleri' olarak biliniyordu. Bugün temyiz duruşmasına çıkan isimlerden Jadranko Prlic 25 yıl, Bruno Stojic, Slobodan Praljak ve Milivoj Petkovic 20'şer yıl, Valentin Coric 16 yıl, Berislav Pusic ise 10 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

Hırvat komutanlar, aralarında tarihi Mostar Köprüsü'nün yıkılması da olmak üzere birçok savaş suçundan ve Boşnakların ortadan kaldırılmasını hedeflemekten yargılanıyordu.

Bosnalı Hırvatlara 111 yıl hapis cezası

Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi, eski Hırvat askeri ve siyasi yetkililerin Bosna'daki savaş suçlarından yargılandığı "Prlic ve diğerleri" davasının temyiz duruşmasında 6 ismi toplam 111 yıl hapis cezasına çarptırdı. Yargılanan 6 Hırvat, 1990'lı yıllardaki Bosna savaşında insanlığa karşı suç işlemek, savaş kanunlarını ve Cenevre sözleşmelerini ihlal etmekten suçlu bulundu.

Mostar Köprüsü'nün yıkılmasından beraat

6 eski Hırvat askeri ve siyasi yetkili, 2013'teki ilk kararda da 111 yıl hapse mahkum edilmişti. 2013'teki ilk kararda tarihi Mostar Köprüsü'nün 1993'te yıkılmasından da suçlu bulunan Hırvat yetkililer, bugünkü temyiz davasında ise iddianamenin bu maddesinden sorumlu tutulmadı. Temyiz Konseyi, Mostar Köprüsü'nün "askeri bir hedef" olduğuna ve yıkılmasının suç teşkil etmediğine hükmetti.

Haberin Devamı

ICTY Temyiz Konseyi, Hırvatistan'ın ve dönemin Hırvatistan Cumhurbaşkanı Franjo Tudjman'ın da "ortak suç teşebbüsü" kapsamında, Bosna'daki savaşta ülkedeki Hırvat güçlerinin yanında yer aldığını bir kez daha onayladı.