Siyaset Malkoç: Türkiye'deki Suriyelilerin yüzde 80'i kalacak gibi

Malkoç: Türkiye'deki Suriyelilerin yüzde 80'i kalacak gibi

16.01.2017 - 14:46 | Son Güncellenme:

Suriyeli sığınmacılarla ilgili bir rapor hazırlayan Kamu Başdenetçisi Malkoç, "Birleşmiş Milletler kayıtlarına göre, bunların yüzde 20'si geri dönüyor, yüzde 80'i ne kadar teşvik edersek edelim veya 80'e yakını belli ki kalacak gibi görünüyor" dedi. Halihazırda Türkiye, 3 milyona yakın Suriyeli göçmene ev sahipliği yapıyor. BM istatistiklerine göre, Türkiye nüfusu yaklaşık 2,5 milyon artacak.

Malkoç: Türkiyedeki Suriyelilerin yüzde 80i kalacak gibi

Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç, Türkiye'de yaşayan Suriyeli sığınmacılar için geniş çaplı bir rapor hazırlamak üzere Gaziantep'teydi. Kentin mülki amirleriyle bir araya gelen Malkoç, Türkiye'deki Suriyeli sığınmacıların sayısının 3 milyon civarında olduğunu, buna Pakistan, Irak, Afganistan, Somali veya diğer Afrika ülkelerinden gelenler de dahil edildiğinde rakamın 4 milyona çıktığını söyledi.

Haberin Devamı

Başdenetçi Malkoç, şu açıklamayı yaptı:

"4 milyonluk rakam dünyadaki birçok ülkenin, hatta Avrupa'daki birçok ülkenin nüfusundan fazla. Şu anda Türkiye'de ilköğretim çağında bulunan bu göçmen ve mültecilere verilen hizmet, okullarda okutulan öğrenci sayısı 500 binin üzerinde. Sadece ilköğretimi kastediyorum. Finlandiya'da ilköğretim çağındaki öğrencilerin sayısı 370 bin civarında. Bu rakamı özellikle telaffuz ediyorum. Sahil Güvenlik Komutanlığı'mızın denizlerden topladığı insan sayısı 95 bin 571. Bunlar olağanüstü rakamlar.

Baştan geçici olarak baktığımız bu sorun belli bir noktaya geldi. Bu noktaya kadar çok güzel idare edildi. Gaziantep bu konuda model oldu. Zorluklarını, sıkıntılarını içinde sakladı. Güzelliklerini hem Türkiye'ye, hem de dünyaya yansıttı. Ülkemiz için de gurur, iftihar vesilesi oldu. Buraya kadar tamam. Belli ki Allah nasip ederse Astana zirvesinden sonra olağanüstü bir değişiklik olmazsa Suriye'de belli bir uzlaşma, ardından da çözüme doğru yol alınacak ama sorun bitmiyor. Birleşmiş Milletler kayıtlarına göre, bunların yüzde 20'si geri dönüyor, yüzde 80'i ne kadar teşvik edersek edelim veya 80'e yakını belli ki kalacak gibi görünüyor."

Haberin Devamı

İki ay sonra uluslararası sempozyum var

2 Mart tarihinde Cumhurbaşkanlığı Külliyesi Uluslararası Göç ve Mülteciler Sempozyumu'na ev sahipliği yapacak. Açılışı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapılacak sempozyuma birçok kuruluş, sivil toplum örgütü temsilcileri ve dünya ombudsmanları katılacak.

Kamu Denetçiliği Kurumu tarafından hazırlanacak rapor, sempozyuma kadar hem Türkçe hem de uluslararası dillerde yayına hazırlanacak.