Gündem Manevi danışmanlık standartları belirlendi

Manevi danışmanlık standartları belirlendi

16.09.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın öğrenci yurtları, gençlik merkezleri, cezaevleri ve hastanelerde başlattığı manevi danışmanlık hizmetine standart geldi.

Manevi danışmanlık  standartları belirlendi

Hazırlanan çalışmada manevi danışmanlık için “Danışanla yapılandırılmış görüşme yapan, hedef gruplara dini konularda bilgilendirme yapan, manevi danışmanlık hizmetlerinin kalitesini geliştiren ve mesleki gelişim faaliyetlerini takip eden nitelikli kişidir” denildi.

Haberin Devamı

Dua ve namaz

Danışmanların görev tanımları arasında iman, ibadet, muamelat ve ahlak konularında dini danışmanlık yapmak, Kuran-ı Kerim okuma, dua etme, namaz kılma gibi konularda danışmanlık yapmak, yakınını kaybetmiş insanlar başta olmak üzere yaşanan olumsuzluklar ve kayıplar konusunda dini başa çıkma yöntem ve tekniklerini kullanarak danışmanlık yapmak yer aldı. Çalışmada ayrıca manevi destek alan vatandaşın yaşadığı ortamda karşılaştığı ve hayatını olumsuz etkileyecek aile içi şiddet, ihmal ve istismar gibi durumlarda, danışmanın ilgili kurumlara durumu ileteceği belirtildi.

Sorulara mahremiyet sınırı

Manevi danışmanlık görevini yapacak kişi, danışanın özel durumuna göre mahremiyet kurallarına uygun sorular sorarak tanışmayı başlatacak. Kendisine danışan vatandaşa, görüşmenin sınırları (Konusu, süresi, gizliliği vb.) hakkında bilgi verecek. Danışma hizmetinin verilmesinin ardından danışman, vatandaştan geri bildirim alacak. Danışman geri bildirimlere göre, danışanın manevi danışmanlık ihtiyacının giderilip giderilmediğini tespit edecek. Destek ihtiyacının devam etmesi durumunda danışan vatandaşlarla iletişime geçilerek yeniden görüşme sağlanacak.