Geri Dön

Mangalda tavuk yapmanın en sağlıklı hali

Sağlıklı Tavuk bilgi Platformu, lezzetli ve sağlıklı mangal yapmanın püf noktalarını açıkladı

Mangalda tavuk yapmanın en sağlıklı hali

Sağlıklı Tavuk Bilgi Platformu mangal sezonu öncesinde bilgilendiriyor

Haberin Devamı

Tüketiciyi bilinçlendirerek bireylerin sağlıklı ve dengeli beslenme hakkını koruma hedefiyle yola çıkan Sağlıklı Tavuk Bilgi Platformu, mangal sezonu öncesinde “sağlıklı ve lezzetli” mangal yapmanın püf noktalarını açıkladı.

Yaz sezonunda Türk insanının vazgeçilmezlerinden olan mangal, pişirilecek etin ya da yöntemin yanlış olması nedeniyle, sağlığı tehdit edici olabiliyor. Mangalın vazgeçilmezi protein kaynağı tavuk eti de, uygun koşullarda ve belirli püf noktalarla harmanlanarak mangalla buluştuğunda beyin gücü yerinde, sağlıklı, başarılı ve mutlu nesiller yetişmesine katkı sağlıyor.

Konu ile ilgili açıklama yapan Ankara ÜniversitesiVeteriner Fakültesi Gıda Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr.Muammer Göncüoğlu, etin mangal üzerinde yüksek ateşte uzun süre kalmasının kanserojen maddelerin açığa çıkmasına yol açabileceğine dikkat çekiyor.

Özellikle pişirme sırasında, kömür tozlarının besinlerin üzerine yapışması sonucunda kanser riskinin oluşabileceğini belirtenGöncüoğlu, mangal yaparken yapılan hatalar hakkında da bilgi verdiler.

Haberin Devamı

Mangal yaparken, etler küçük parça olmalı...

Mangal yaparken en sık yapılan hataların pişirilecek etin seçiminden ve yönteminden kaynaklandığını belirtenGöncüoğlu; “Eti yağlı seçmek ve ateşe çok yakın yerleştirmek en büyük iki mangal hatası. Sağlıklı mangal için pişirme yönteminde et ve et ürünlerini uzun süreli mangal üzerinde pişirmek kanserojen maddelerin çıkmasına sebebiyet verdiği için, mangaldan önce biraz pişirmek bu riski azaltacaktır.

Örneğin; 5 dakika fırında pişirmek gibi. Küçük parçalı etler daha çabuk pişer, bu nedenle pişirme süresini azaltmak için küçük parçalı ürünler tercih edilmelidir. Kömürün iyice kor haline gelmesine özen gösterilmeli, etle kömür arasındaki mesafeyi mümkün olduğu kadar uzak tutun.

Kömür iyice kor haline geldikten sonra pişirme işlemine başlanmalı ve et ile ısı kaynağı arasında belirli bir mesafe bırakılmalıdır. 15 cm’lik bir mesafe yeterli olacaktır. Böylece etin yavaş yavaş pişmesi sağlanmalıdır. ” dedi.

Haberin Devamı

Etlerin direk ateşe maruz kalmaması ve yanmaması gerektiğini vurgulayan Muammer Göncüoğlu; “Çiğ etle, pişmiş et birbirine temas etmemeli,çiğ et için kullandığınız maşa ile pişmiş eti kullandığınız maşa birbirinden ayrı olmalı, et ürünleri ile sebzeler ayrı ekipmanlarda kesilmeli.

Piştikten sonra da çiğ etlerin tutulduğu kaba kesinlikle pişmiş et ürünleri konulmamalı. Bakteri üremesini artırabilir. Yapılan en önemli yanlışlardan biri de etlerin yanmaya yakın pişirilmesi. Dışı kabuklaşmış, içi pişmemiş etlerin kanser yapma ihtimali var.

Bunlar etin yüksek ateşe maruz kaldığını gösteriyor.” şeklinde konuştu.

Mangalda Soslu Kanat Tarifi:

Malzemeler:

Tavuk kanat

1 tatlı kaşığı salça

3-4 diş sarımsak (rendelenmiş)

2 yemek kaşığı sıvı yağ

2 yemek kaşığı yoğurt

Karabiber

Kırmızı pul biber

Kekik

Tuz

Hazırlanışı:

Genişçe bir kabın içerisinde bütün malzemeleri karıştırın. İçerisine kanatları da ekleyerek iyice harmanlayın. 2 saat kadar buzdolabında beklettikten sonra tavukları mangalda pişirebilirsiniz.

Eda İle Ne Konuştuk? - Sibil Çetinkaya Sempatik tavırları ve giyim tarzı ile birçok kişinin beğenisini kazanan Sibil Çetinkaya, Eda Özdemir'in bu haftaki konuğu oldu.
Yazarlar

İlginizi Çekebilecek Diğer Haberler

Sıradaki Haber