Balıkesir Manyas'taki Çeltik Hasadı, Üreticileri Sevindirdi

Manyas'taki Çeltik Hasadı, Üreticileri Sevindirdi

12.09.2019 - 18:14 | Son Güncellenme:

Manyas’taki çeltik hasadı, üreticileri sevindirdi

Manyastaki Çeltik Hasadı, Üreticileri Sevindirdi

Süleyman ÖZAYDIN /MANYAS (Balıkesir) (DHA) –BALIKESİR’in Manyas ilçesinde çeltik hasadı tüm hızıyla devam ederken, üreticiler rekolte ve kaliteden oldukça memnun.

Ülkemizin önemli çeltik üretim merkezlerinden olan Manyas’ta çeltik hasadı tüm hızıyla devam ediyor. 120-135 günde hasat seviyesine gelen çeltikler bu yıl verim ve kalite açısından üreticinin yüzünü güldürdü. Manyas Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Danç, ilçe genelinde 65 bin dekar alanda çeltik ekimi yapıldığını belirterek, “Hasat bir haftadan bu yana hızla devam etmektedir. Üreticiler verimi yüksek hastalıklara dayanıklı çeltik türlerini tercih ediyor. Ancak baldo bizim olmazsa, olmazımızdır. Bizim gönlümüzden geçen çeltik fiyatlarının geçen yılın altında kalmamasıdır. Geçen yıl 4 liraya baldo, 3.2 liraya ise Osmancık türü çeltik satılıyordu. Şu anda bir belirsizlik var. Baldoya fiyat veren bile yok. Bu yıl verim güzel, inşallah gelir de güzel olur” dedi.

ÜRETİCİ İLAÇ FİYATLARINDAN ŞİKAYETÇİ

İlçeye bağlı Börülceağaç Mahallesi’nden üretim yapan Yüksel Efe da 20 yıldan beri çeltik ektiğini belirtti. Çeltik ekiminde en çok yabancı otla mücadele ettiklerini, kaliteli ürün elde edebilmek için mecburen ilaç kullandıklarını ifade eden Efe, ilaç fiyatlarının yüksek olmasından yakındı. Malı yetiştirmenin ve satmanın bir dert olduğunu, vatandaşın markete baldo cinsi pirinci kilosu 12-13 liradan satın aldığını, kendilerine ise çok düşük fiyat önerildiğini kaydetti. Çeltik hasadının ekim ayının ortalarına kadar devam etmesi bekleniyor.