Mardin Mardin'de "Akılcı İlaç Kullanımı" Değerlendirme Toplantısı

Mardin'de "Akılcı İlaç Kullanımı" Değerlendirme Toplantısı

01.10.2018 - 16:43 | Son Güncellenme:

.

Mardinde Akılcı İlaç Kullanımı Değerlendirme Toplantısı

MARDİN (AA) - Sağlık Bakanlığı ile Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) tarafından Mardin'de "Akılcı İlaç Kullanımı" değerlendirme toplantısı yapıldı.

Haberin Devamı

Bir otelde, iki oturum şeklinde gerçekleştirilen toplantının ilk oturumunda aile hekimlerine, ikinci oturumda ise uzman hekimlere eğitim verildi.

İl Sağlık Müdürü Saffet Yavuz, yaptığı konuşmada, antibiyotik kullanımı konusunda son 3 yıldır yaptıkları bilgilendirme toplantıları ve verilen eğitimlerle hekimlere ulaştıklarını belirterek, bu sayede antibiyotik kullanımını azalttıklarını söyledi.

"Dünya Sağlık Örgütü'nün tahminlerine göre ilaçların yüzde 50'sinden fazlası uygun olmayan şekilde reçeteleşmekte, temin edilmekte veya satılmaktadır." diyen Yavuz, şunları kaydetti:

"Tüm hastaların yarısı da ilaçlarını doğru şekilde kullanamamaktadır. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de yanlış ve gereksiz ilaç kullanımı halk sağlığını etkileyen ciddi bir sorundur. Akılcı olmayan ilaç kullanımı hastaların tedaviye uyumunun azalmasına, ilaç etkileşimlerine, bazı ilaçlara karşı direnç gelişmesine, hastalıkların tekrarlamasına ya da uzamasına, tedavi maliyetlerinin artmasına neden olur. Akılcı ilaç kullanımının sağlanması konusunda farkındalık oluşturulması ve toplum bilincinin artırılmasında hekim, eczacı, hemşire, diğer sağlık personeli, hasta, hasta yakını, sektör, düzenleyici otorite, meslek örgütleri ve diğer gruplar sorumluluk sahibi taraflardır."

Haberin Devamı

Konuşmaların ardından başlayan eğitimde, Akılcı İlaç Kullanımı Dairesi Başkanı Eczacı Mesil Aksoy, "Akılcı ilaç kullanımı faaliyetleri ve verilerle antibiyotik kullanımı", Prof. Dr. Ateş Kara, "Ateşli çocuğa yaklaşım", Prof. Dr. Ayper Somer, "Akut otitte akılcı antibiyotik kullanımı", Prof. Dr. Zeynep Ülker Tamay, "Penisilin alerjisinden ne kadar korkmalıyız?", Prof. Dr. Semra Şardaş, "Antibiyotiklerin yan etkileri" konulu sunum yaptı.