Ekonomi Markette fiyat düşmedi bunun hesabını sorarız

Markette fiyat düşmedi bunun hesabını sorarız

22.01.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Erdoğan, faiz ve enflasyonun düşmesine karşın markette sebze-meyve fiyatlarının düşmediğini belirterek, “Bunun hesabını sorarız” dedi Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Halkı sömürme mücadelesini devam ettiren varsa hesabını sorma görevi bizimdir. Herkesi insafa, vicdana, ahlâka davet ediyorum” diye konuştu

Markette fiyat düşmedi bunun hesabını sorarız

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, faiz ve enflasyonun bir miktar düşmesine karşın markette sebze-meyve fiyatlarının düşmediğini ifade ederek, “Bunun ahlaki bir temeli olabilir mi, şüphesiz ki olamaz. Benim halkımı sömürme mücadelesini devam ettirenler varsa bunun hesabını sorma görevi de bizimdir ve hesabını sorarız. Herkesi ben bu konuda insafa, vicdana, hepsinden önemlisi ahlaka davet etme görevliliği noktasındayım. Milletimizin bu konuda dillendirdiği şikayetleri kulak arkası edemeyiz. Böyle dönemler dalgalanmayı fırsat bilip kârı arttırma değil gerekiyorsa kârı bir miktar düşürerek ülkeyi ve toplumu ayağa kaldırma dönemleridir” dedi.

Haberin Devamı

Erdoğan, TOBB Türkiye Ekonomi Şurası’na katıldı. Şuraya Erdoğan’ın yanı sıra Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Enerji Bakanı Fatih Dönmez, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt katıldı. Erdoğan, Şura’da şu mesajları verdi:

SİZLERLE YAPACAĞIZ: Ekonomimizin nabzının bugün bu salonda attığını söylemek herhalde yanlış olmaz. Biz şimdiye kadar ekonominin mimarisini hep buradaki hazirunla istişare içinde inşa ettik. Hiçbir zaman layüsel davranmadık, biz yaptık oldu demedik. Yeri geldi kendi gönül dünyamıza sığdırmaya zorlandığımız kimi adımları dahi buradaki istişareden çıktığı için atmaktan çekinmedik. ‘Önce millet önce memleket’ ifadesi bizim için bir seçim sloganı değil hayat felsefimizin ta kendisidir. İş yapılmasının önündeki engelleri sizlerle birlikte tespit ettik, kaldırdık, yatırım ortamını sizlerle iyileştirdik.

Haberin Devamı

2023 hedefine ulaşacağız

Geçtiğimiz ağustos ayında döviz kurunda başlayan faiz ve enflasyona da sirayet ederek ekonomimizi tehdit etmeye yeltenen sıkıntıların aşılması için gereken tedbirleri yine sizlerin taleplerine göre uygulamaya aldık. İnşallah 2023 hedeflerimize de yine sizlerle birlikte ulaşacağız. Ülkemizi dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına sizlerle yükselteceğiz.

BİR TAKIM KİFAYETSİZLER: Ticarette de siyasette de hayatın diğer alanlarında da başarının sırrı önce inanmak, sonra harekete, geçmek ardından da yılmadan mücadeleye devam etmektir. İnancı ve mücadele azmi olmayanlarla yürünebilecek hiçbir yol yoktur. Türkiye’nin en büyük sorunu dışarıda rekabet ettiği güçler değil kendi içindeki birtakım kifayetsizlerdir. Bunlar kendi ülkelerinin gücünü bilmedikleri, inanmadıkları, kendi insanlarına güvenmedikleri için hep birilerinin gölgesi altında, birilerinin emrinde hareket etmişlerdir. Kendi medeniyetini, tarihini, kültürünü, ecdadını ısrarla kötüleyen, küçümseyen, aşağılayan, karikatürize eden bir zihniyetin bu ülkenin geleceğine zerre kadar katkısının olması mümkün değildir. İşte bu kesimin sürekli diline doladığı hususlardan biri de bizim tarihimizde medeniyetimizde sanayinin, teknolojinin, üretimin olmadığıdır.

Haberin Devamı

AKIL VE AHLAK DIŞI

Geçen yılki kur-faiz-enflasyon üçgenindeki dalgalanmada maalesef bazı kesimler iyi bir imtihan veremedi. Kur ve enflasyondaki dalgalanmayla asla orantılı olmayan akıl ve mantıkla izah edilemeyecek fiyat artışlarıyla ilgili örnekler her gün karşımıza geliyor. Mal ve hizmet fiyatlarındaki bu akıl ve ahlak dışı artışların sebebi üzerinde hep birlikte düşünmeliyiz. Devlet; teşviklerle, indirimlerle, muafiyetlerle, yapılandırmalarla bu süreçte reel sektörümüzün ve milletimizin üzerindeki yükleri azaltmak için elinden geleni fazlasıyla yapmıştır. Buna karşılık birilerinin piyasanın şartları kılıfıyla fırsatçılığa yönelmesi gerçekten çok üzüntü vericidir.

Ticaret hedefi 75 milyar $

Sayın Trump, son görüşmelerimizde hep en az 75 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaşmamız gerektiğini ifade ediyor. Dün akşam yaptığımız görüşmede de tekrar bunu hatırlattı. Türkiye’yle 10-15 milyar dolarlık ticaret hacmini asla yeterli bulmuyoruz, 75 milyar doları yakalamamız gerekir ifadesini tekrar kullandı. Hatta ben açmadan şunu da açtı, ‘tersanecilikte ne kadar güçlü olduğunuzu biliyoruz, demir çelik konusunda da arkadaşlarımız masaya otursunlar, çalışsınlar, adım atalım’ dedi.

Haberin Devamı

KÂRLARI DÜŞÜRME DÖNEMİ

Her şey ortada, rakamlar ortada, üreticiden çıkışı ortada ama bakıyorsunuz bunlarda en ufak bir oynama, düşüş söz konusu değil. Hâlâ vatandaşımı nasıl sömürürüm bunun gayreti içerisinde. Herkesi ben bu konuda insafa, vicdana, hepsinden önemlisi ahlaka davet etme görevliliği noktasındayım. Milletimizin bu konuda dillendirdiği şikayetleri kulak arkası edemeyiz. Böyle dönemler dalgalanmayı fırsat bilip kârı arttırma değil gerekiyorsa kârı bir miktar düşürerek ülkeyi ve toplumu ayağa kaldırma dönemleridir. Anlaşılan bazıları krizi fırsata çeviriyor, bu sözü yanlış anlıyor. Öyleyse bu yanlış anlayanlara doğruyu anlatmamız lazım. Bu sözle kastedilen elindeki mala veya hizmete olması gerekenden fazla fiyat istemek değil boşlukları görerek yeni atılımlara girmektir.

Haberin Devamı

Zararına iş yapın demiyoruz

Yaşanan hadiseler karşısında kendimizi sorguya çekmek zorundayız. Şüphesiz kimseye zararına iş yap demiyoruz, elbette kimseye kendini sıkıntıya sokma pahasına hareket et demiyoruz. Ancak faiz oranları düşmüş, enflasyon belli oranda düşmüş, buna rağmen bakıyorsunuz marketlerde hala bütün sebze meyvede fiyatlar düşmüyor. Onlar hala yükseliyor. Bunu neye izah edeceğiz? Bunun ahlaki bir temeli olabilir mi, şüphesiz ki olamaz.