Ankara Marmara Belediyeler Birliği Meclis Toplantısı

Marmara Belediyeler Birliği Meclis Toplantısı

14.10.2017 - 15:32 | Son Güncellenme:

MBB ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Altepe: ''Sayın Cumhurbaşkanımızın uluslararası arenada belirttiği üzere, biz ülke olarak küresel iklim değişikliğiyle mücadelede 2030 yılına kadar yol haritamızı belirledik. Bu yol haritasının yerelden de takip edilmesi elzemdir"

Marmara Belediyeler Birliği Meclis Toplantısı

BALIKESİR (AA) - Marmara Belediyeler Birliği (MBB) ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, ''Sayın Cumhurbaşkanımızın uluslararası arenada belirttiği üzere, biz ülke olarak küresel iklim değişikliğiyle mücadelede 2030 yılına kadar yol haritamızı belirledik. Bu yol haritasının yerelden de takip edilmesi elzemdir." dedi.

Haberin Devamı

MBB'nin 2017 yılı ikinci meclis toplantısı, birliğe üye 186 belediyeden temsilcinin katılımıyla Balıkesir'in Edremit ilçesindeki bir otelde yapıldı.

Altepe, burada yaptığı konuşmada, iklim değişikliği ve deprem konusunda birliğin aldığı tedbirlere değindi.

MBB'nin, Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP) ile iklim değişikliği konusunda Türkiye'nin oluşturduğu ve 2030 yılına kadar geçerli olacak yol haritasına uygun hareket ettiğini dile getiren Altepe, bu iki konunun yerelden takip edilmesinin elzem olduğunu vurguladı.

Altepe, şehirlerin afetlere hazırlıklı olmasının en önemli önceliklerden biri olduğunu ifade ederek, MBB'nin bu konuda üzerine düşeni yaparak bu yıl Afet Koordinasyon ve İşbirliği Merkezini (MAKİM) kurduğunu, 2016 yılı itibariyle Afet ve Koordinasyon İşbirliği Planı'nın (MAKİP) hizmete alındığını anlattı.

Haberin Devamı

MAKİP'in TAMP'a uyumlu olarak hazırlandığını ve halen yürürlükte olduğunu kaydeden Altepe, üye belediyelerin MAKİP'in kendi hazırladıkları afet müdahale planlarına uygunluğunu teyit ettiklerini dile getirdi.

- "Bu konuda asıl sorumluluk gelişmiş ülkelerindir"

Altepe, deprem gibi afetler dışında gündemde yer alması gereken konulardan birinin iklim değişikliği olduğunu, şehirlerin küresel ısınma ile mücadeleye katkı sağlaması gerektiğini, dünyada sera gazının yüzde 70'inin kentsel bölgelerden salındığını belirterek, şunları kaydetti:

"Türkiye'nin de katıldığı Birleşmiş Milletler İklim Zirvesi'nde dünya liderleri konuyu ciddiyetle gündemlerine aldılar. Bu konuda asıl sorumluluk gelişmiş ülkelerindir. Sayın Cumhurbaşkanımızın uluslararası arenada belirttiği üzere, biz ülke olarak küresel iklim değişikliğiyle mücadelede 2030 yılına kadar yol haritamızı belirledik. Bu yol haritasının yerelden de takip edilmesi elzemdir."

- "MBB Üsküp'te de faaliyet gösterecek"

Altepe, MBB'nin bundan sonra Üsküp'te de faaliyet göstereceğini söyledi.

Bursa Büyükşehir Belediyesi olarak geçen yıl Üsküp fatihi Paşa Yiğit Bey'in türbesi ile onun hocası Meddah Baba'nın medresesini restore ederek hizmete açtıklarını aktaran Altepe, kütüphanesi, külliyesi ve medresesiyle bu eseri gün yüzüne çıkardıklarını anlattı.

Haberin Devamı

Altepe, MBB'nin Üsküp ofisini medresenin içerisinde konumlandırdıklarını belirterek, MBB olarak Üsküp'te de var olmanın gururunu yaşadıklarını ifade etti.

7. Altın Karınca Ödülleri'ne değinen Altepe, ödüle dair değerlendirmelerinin tamamlandığını, sonuçların en kısa zamanda açıklanacağını bildirdi.

MBB üyelerine ev sahipliği yapan Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur da kış nüfusu 1 milyon 200 bin olan kentin, yaz aylarında 3 milyon 600 bin ile 4 milyon arasında bir nüfusa ulaştığını belirtti.

İTÜ Meteoroloji Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu da "Türkiye'de iklim değişikliği ve şehirler" başlıklı seminer verdi.