Gündem ‘Masada Erdoğan’ın kaldığı yerin haritası vardı’

‘Masada Erdoğan’ın kaldığı yerin haritası vardı’

03.02.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

FETÖ’nün darbe girişimi sırasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eski Başyaveri olan eski Albay Ali Yazıcı’nın tanımadığını iddia ettiği, ancak Antalya’ya giderken arabasına aldığı eski Yarbay Emin Güven, FETÖ ile lise son sınıfta tanıştığını söyledi.

‘Masada Erdoğan’ın kaldığı yerin haritası vardı’

Savunmasında Harp Okulu’na girişinde FETÖ’nün bir etkisinin olmadığını öne süren Güven, “15 Temmuz’dan sonra cemaati tanıdığıma lanet ediyorum” ifadelerini kullandı. Geçmişte FETÖ’ye maaşından belirli oranda para verdiğini, FETÖ’nün örgüt dışı yaptığı evliliğe karşı çıktığını belirten Güven, “İrtibatım seyrek de olsa devam ediyordu” dedi.

Haberin Devamı

Akıncı’da “operasyon”

Darbe girişiminden önce Genelkurmay darbe davasının sanıklarından eski Albay Fırat Alakuş’un kendisine Akıncı merkezli bir operasyon planlandığını söylediğini dile getiren Güven, “Alakuş bana operasyon yapılacağını, MİT içerisinde birilerinin cemaatin üst düzey birini kaçırdığını, operasyonun da bunun için planlandığını söyledi. Operasyonun Akıncı’da planlandığını söyledi. Ben görev için uygun olmadığımı, bel ağrım olduğunu söyledim. Benden operasyon elbisesi istedi. Ben de, ‘varsa veririm’ dedim, yanından ayrıldım” dedi.

Marmaris haritası

Güven, 14 Temmuz’da Alakuş’un kendisini arayarak operasyon elbisesi istemesi üzerine 15 Temmuz günü yanına gittiğini beyan etti. Operasyon elbisesini Alakuş’a verdikten sonra kendisini Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı’na bırakmasını isteğini öne süren Güven, burada Alakuş’un eski alay komutanı Muhsin Kutsi Barış’ın da olduğu bir grupla görüşme yaptığını bildirdi. Güven, toplantının yapıldığı masanın üzerinde olay tarihinde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bulunduğu Marmaris’e ait bir haritanın da olduğunu kaydetti. Bir süre sonra Alakuş’un kendisinden arabasını istediğini ve, “sen Ali Yazıcı ile gideceksin” dediğini aktaran Güven, sözlerini şöyle sürdürdü:

Haberin Devamı

Radyoyu açınca kapattı

“Bir süre sonra Yazıcı ile yola çıktık. Yazıcı, ‘Antalya’da bir maç yapılacak, önce oraya gideceğim, daha sonra da Marmaris’e gideceğim’ dedi. Ben de Bodrum’da inerim, ailemin yanına giderim diye düşündüm. Yolda giderken radyoyu açtım, Yazıcı hemen kapattı. Sonra bir telefon geldi. Yazıcı, ‘Ne darbe mi oluyormuş? Eyvah’ dedi. Konuştuğu kişiye, ‘öğrenip size bilgi vereyim’ dedi. Daha sonra bazıları ile telefon görüşmesi yaptı. ‘Ne yapayım bilmiyorum. Bana Çiğli’ye git denildi, ben de gidiyorum’ dedi. Çok endişeli bir ses tonu vardı.”

Çiğli’ye gittikten sonra Yazıcı’nın yanından ayrılmak istediğini, televizyona baktığında da sıkıyönetim direktifinin okunduğunu aktaran Güven, bunun üzerine giriş çıkışın yasaklandığı için misafirhaneye gidip dinlendiğini, sabah Çiğli Üssü’nden ayrılarak Bodrum’a gittiğini, 18 Temmuz Pazartesi de Ankara’ya dönerek mesaiye başladığını söyledi.

Haberin Devamı

Darbe girişiminde bulunmadığını iddia eden Güven, “Bu darbeyi yapanları da planlayanları da lanetliyorum. İki elim de yakalarındadır. Kendi insanlarını öldürmeye kalkacak kadar gözü dönmüş olanlar benim gözümde Müslüman değildir” dedi.

ByLock’tan 23 gözaltı

İstanbul’da, FETÖ üyesi oldukları ve “ByLock” kullandıkları gerekçesiyle 52 kişinin yakalanması için operasyon başlatıldı. İstanbul Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü ekiplerince, “ByLock” yazışmalarının çözümlendiği öğrenilen şüphelilerin yakalanması için kent genelinde farklı adreslere eş zamanlı operasyon düzenlendi. Operasyon kapsamında 23 kişinin gözaltına alındığı ve adreslerdeki aramaların devam ettiği öğrenildi.

KPSS savcısı firari savcıya 36 yıl hapis

2010 Kamu Personel Seçme Sınavı (KPSS) sorularının sızdırılmasına ilişkin soruşturmayı kapatmaya çalıştığı öne sürülen eski Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekili firari Şadan Sakınan hakkında 36 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.

Haberin Devamı

İddianameye göre Sakınan, FETÖ tarafından soruların sızdırılması nedeniyle iptal edilen Temmuz 2010 KPSS soruşturmasının başında kaldığı sürede etkin, tarafsız ve hızlı bir tahkikat yürütmeyerek soruşturmayı sürüncemede bırakıp akamete uğrattı. Sakınan, soruşturmayı yürüttüğü dönemde, en önemli delil niteliğindeki 2010 KPSS’ye ilişkin evrakı muhafaza edip ayrıntılı bilirkişi incelemesi yaptırması gerekirken, ÖSYM Başkanlığı’na müzekkere yazarak sınav evrakının imha edilmesini sağladı. İddianamede, 2010 KPSS sorularının sızdırılmasına ilişkin Yalvaç Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü soruşturma dosyasının, birleştirilmek üzere Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderilmesini istemesine rağmen Sakınan’ın, söz konusu soruşturma dosyasını, kendisine ulaştıktan sonra hiçbir işlem yapmadan 2 yıl 83 gün beklettiği belirtildi. İddianameye göre Sakınan, sınav sorularının dağıtıldığı tespit edilen ve soruşturma kapsamında arama kararı çıkartılan örgüte bağlı Turgut Özal Düşünce ve Hamle Derneği’ne, arama yapılmadan önce polis gönderdi. Sakınan’ın talimatıyla derneğe giden polis, firari sanık Berat Koşucu ile görüşerek dernekte arama yapılacağını bildirdi.

Haberin Devamı

Eski tugay komutanına müebbet

- Edirne’den, yasa dışı yollarla Yunanistan’a kaçmaya çalışan 9 FETÖ şüphelisi yaşanan kovalamaca sonrasında jandarma tarafından yakalandı.

- Bingöl’de, 15 Temmuz darbe girişiminde, adı ‘Sıkıyönetim Komutanı’ listesinde bulunan 49’uncu Komando Tugayı eski komutanı Tuğgeneral Yunus Kotaman, eski Yarbay Recep Durmaz, eski Kurmay Başkanı Binbaşı Fatih Kaya ve eski Binbaşı Serdar Yeşilkaya ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı.

- Bolu merkezli 10 il ve KKTC’de yapılan FETÖ/PDY operasyonunda, ankesörlü telefonlar aracılığıyla örgütün mahrem yapısındaki kişilerle irtibat kurdukları ileri sürülen 14 şüpheli gözaltına alındı.

- Konya merkezli 43 ilde yürütülen FETÖ soruşturmasında haklarında gözaltı kararı çıkarılan 120 “mahrem imam”dan yakalananların 46’ya yükseldi.

14 sanığa ömür boyu hapis cezası

FETÖ’nün darbe girişimi sırasında Özel Hava Alay Komutanlığındaki eylemlere ilişkin 27 sanık hakkında açılan davada karar çıktı. Sanıklardan 14’üne ağırlaştırılmış müebbet hapis, yedisine ise müebbet hapis cezası veren mahkeme heyeti, ayrıca 11 sanığı, “kişiyi hürriyetinden yoksun kılma” suçundan 12 yıl hapis cezasına çarptırdı.

Savcılık mütalaasında hakkında beraat talep edilen beş tutuksuz sanığın, el konulan dijital materyal incelemeleri sürdüğü gerekçesiyle dosyaları ayrıldı. Sanıkların yargılanmalarına devam edilecek.