Kültür Sanat Masallar İçinde Uyumak

Masallar İçinde Uyumak

09.09.2014 - 10:03 | Son Güncellenme:

Bir baba kızına masallardan başka ne bırakabilir ki?

Masallar İçinde Uyumak

Pamuklara sarmalanmak… Bulutların üstünde olmak… Kırlarda, papatyalar içinde uzanmak… İşte bu söylediklerim bir yetişkin için ne ise, çocuklar için de odur masallarla uyumak!

Haberin Devamı

Küçücük bedenlerin, bir annenin ya da babanın sıcak kolları ve tatlı sesi eşliğinde uykuya teslim olmasından daha büyük huzur olamaz… Dünyada huzurun varlığına dair daha derin bir tecrübe, daha kuvvetli bir tanıdıklık çok zor kazanılabilir ya da eşdeğer bir farkındalık çok zor edinilebilir yaşamın sonraki evrelerinde… Uykunun bilinmezliği ve hiçliğine o ilk teslim oluş deneyiminde kalbinize güvenli ellerin, aklınıza renkli sözcüklerin dokunuyor olması, hayatta bir daha hiç kimsenin sizden geri alamayacağı bir büyük zenginliktir.

Elinizde tutmakta olduğunuz kitabın yazarı, bu masalların sahibi olan babam birkaç yıl önce bana “Yaşlanıyorum ve sana pek bir mal mülk bırakamayacağıma üzülüyorum,” dediğinde, hiç dü-şünmeden ağzımdan çıkan yanıt şu oldu: “12 yaşıma kadar her gece masallarla uyumuş olmak kadar büyük bir zenginlik düşünemiyorum”…

Haberin Devamı

Evet, babam bana masallarıyla, bütün yaşamımı değiştirecek – adeta ömürlük sevgi kalkanı olacak – mükemmel bir çocukluk ve iletişim deneyimi yaşattı. Böyle bir deneyimin size katacaklarını hem psikoloji çalışmış hem de olayı bire bir yaşamış yetişkin kişi olarak, en basitinden üç temel maddeyle özetleyebilirim: Hayatı-nızı sevgi üzerine kurabilmek, içinde gerçek sevgi barındırmayan hiçbir kişiye/duruma teslim olmama gücü göstermek ve hayatta değersizleştirilmeyi/değerinin bilinmemesini, ne pahasına olursa olsun asla kabullenmemek.

Çocuklarınıza masallar anlatın lütfen… Hatta okumayın bile: ger-çekten anlatın… Uydurun, saçmalayın, sonunu getiremeyin ama yine de anlatın… Ve size bakan, o kocaman açılmış gözlerdeki hayranlığı, şaşkınlığı ve böbürlenmeyi görün. Masal anlatan bir annenin/ babanın çocuğu olmanın gururu ve böbürlenmesi… Bir ömür geçmeyecek, bitmeyecek o hazine!

Çocuğunuza yatlar katlar değil, ama sıcak hatıralar borçlusunuz. Onlara sevgiyi ve güveni: o mutlaka ve zaten var olan sevginizi özellikle “hissettirmeyi” borçlusunuz…

Unutmayın ki, sevgiye inanmanın en güzel yollarından biridir annelerin babaların anlattığı masallar ve o masallar için bir çocuğa ayrılmış zamanlar.

Haberin Devamı

Fecir Alptekin

KAFEKÜLTÜR YAYINCILIK / Çocuk
ISBN 978-605-143-107-9
144 sayfa
15 TL
Önsöz FECİR ALPTEKİN