Dünya May bir ‘çıkış yolu’ arayışında

May bir ‘çıkış yolu’ arayışında

14.06.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

İngiltere’de Muhafazakar Parti’nin mecliste çoğunluğu kaybetmesine yol açan seçim sonrası Başbakan May, formüller üzerinde çalışırken, DUP ile anlaşma yakın gözüküyor. Buna karşın bu anlaşma ihtimali ülkede rahatsızlık da yaratıyor

May bir ‘çıkış yolu’ arayışında

İngiltere’de geçen hafta yapılan genel seçimde tek başına hükümet kurmaya yetecek milletvekili sayısına erişemeyen Muhafazakar Parti, iktidarını, Kuzey İrlanda merkezli aşırı sağcı Demokratik Birlik Partisi’nin (DUP) vereceği destekle sürdürmeye hazırlanıyor. Başbakan Theresa May, milletvekili sayısını artırmak amacıyla gittiği erken seçim sandığından 12 milletvekili ve tek başına iktidar imkanını kaybederek çıkmıştı. May’in bu sonuçla siyasi ömrünü doldurduğu konusunda kimsenin kuşkusu bulunmasa da, parti içinde, yeni bir lider seçimi için seçim sonucunun şoku atlatılana kadar beklenilmesi konusunda görüş birliği olduğu belirtiliyor.
May, Muhafazakar Parti milletvekillerinden özür dileyerek “Bizi bu duruma ben düşürdüm, ben çıkaracağım” dedi. Muhafazakar Partili vekillerle önceki gün bir toplantı yapan May’in vekillere “Siz istediğiniz müddetçe görevde kalacağım” dediği de belirtiliyor. 90 dakika süren toplantıdan aktarılanlara göre May hem erken seçim kararının hem de partisinin Avam Kamarası’ndaki çoğunluğunu kaybetmesine yol açan sonucunun sorumluluğunu üstlendi.
Büyük aşama var
Muhafazakar Parti’nin bu şoku atlatma sürecini, mevcut parlamento dengeleri içinde hükümet olarak aşabilmek adına tek şansı ise, seçimde 10 milletvekili çıkaran DUP ile işbirliğinden geçiyor.
May, kurduğu azınlık hükümetinin parlamentodaki güven oylamasında ve başta bütçe olmak üzere bazı temel yasalarda gerekli 326 milletvekiline DUP’un desteğiyle ulaşmayı planlıyor. İki parti arasında buna yönelik bir “güven ve destek” anlaşması sağlanmaya çalışılıyor. May ve DUP liderleri arasında dün gerçekleşen görüşmelerde önemli aşama kaydedildiği ve iki taraf arasında büyük görüş ayrılıkları kalmadığı belirtildi. DUP lideri Arlene Foster, “görüşmelerin iyi gittiğini ve bir anlaşmanın yakın olduğunu” ifade etti. May ise görüşmenin ardından bir açıklama yapmadı.
Bununla birlikte görüşmelerin bir an önce sonuca ulaşması Kraliyet açısında da önem taşıyor. Zira Kraliçe Elizabeth’in Pazartesi günü yapması gereken ve yasama programını duyuracağı konuşmasının ertelenmesi gündemde. Muhafazakar Parti, DUP ile anlaşmaya vararak Pazartesi’den önce bir yasama programı hazırlamayı başarsa bile Kraliçe’nin konuşması ertelenmek zorunda kalabilir. Bunun nedeni ise konuşma metninin keçi derisinden bir parşömene yazılmak zorunda olması ve parşömenin kurumasının birkaç gün sürmesi.

Haberin Devamı