Dünya May’in yeni Brexit planı Muhafazakâr Parti’yi böldü

May’in yeni Brexit planı Muhafazakâr Parti’yi böldü

11.09.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

İngiltere’de Başbakan Theresa May’in yeni Brexit planını açıklamasının yarattığı etki devam ediyor. Dışişleri eski Bakanı Boris Johnson’ın, planı bir “intihar yeleği”ne benzetmesinin ardından planın geleceğiyle ilgili tartışmalar da alevlendi.

May’in yeni Brexit planı Muhafazakâr Parti’yi böldü

Planın açıklanmasının ardından “feci bir bölünme yaşayacağı” ileri sürülen Muhafazakâr Parti’de 80’den fazla milletvekilinin söz konusu plan aleyhinde oy kullanacağı iddia edildi. Bu iddia, İngiltere’de bir dönem “Brexit Bakanı” yardımcılığında bulunan Steve Baker’dan geldi. Associated Press haber ajansına konuşan Baker, Theresa May hükümetinin planının kabul edilmesinden ziyade, Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk’ın mart ayında dile getirdiği serbest ticaret anlaşması seçeneğini değerlendirmesi gerektiğini ifade etti.

Haberin Devamı

May’in yeni Brexit planı Muhafazakâr Parti’yi böldü

İngiltere’nin Dışişleri eski Bakanı Johnson, önceki gün yayımlanan makalesinde ülkesinin yeni Brexit planını “intihar bombacısı yeleği giyip patlatma düğmesini Brüksel’e vermeye” benzetmişti. “İngiltere anayasasına intihar yeleği giydirdik, patlatma düğmesini de (AB’nin Başmüzakerecisi) Michel Barnier’e verdik” ifadesini kullanan Johnson, Brüksel’e verilen tavizlerin AB’nin Kuzey İrlanda’yı İngiltere’den ayırması için bir manivela niteliğinde olduğunu öne sürmüştü.