Mersin MDTO, ERTUĞRUL PROJESİNE DESTEK VERECEK

MDTO, ERTUĞRUL PROJESİNE DESTEK VERECEK

30.09.2014 - 16:09 | Son Güncellenme:

.

MDTO, ERTUĞRUL PROJESİNE DESTEK VERECEK

Mersin Deniz Ticaret Odası (MDTO), “Ertuğrul Firkateyni: Japonya’da Bir Osmanlı Gemisi” adıyla hayata geçirilecek projeye destek verecek.
Japonya’nın Kushimoto kenti açıklarında 124 yıl önce batan Ertuğrul Firkateyni’nde şehit olan 587 Türk denizci anısına, facianın 125. yılı olan 2015’te Japonya’da bir dizi anma etkinliği gerçekleştirilecek. Çalışmalar kapsamında Mersin’e gelen ve aralarında Kushimoto Belediye Başkanı Katsuma Tashima ve Kent Meclisi Başkanı Mitsuji Umeno’nun da bulunduğu Japon heyet, ‘Ertuğrul Projesi’ni görüşmek üzere MDTO yönetimini de ziyaret etti. Kushimoto meclis başkan yardımcıları ile Karya Kültür Sanat ve Tanıtım Vakfı (BOSAV) Başkanı Tufan Turanlı’nın da yer aldığı Japon heyet, MDTO Yönetim Kurulu Başkanı Cihat Lokmanoğlu ve yönetimiyle “Ertuğrul Firkateyni: Japonya’da Bir Osmanlı Gemisi” adıyla hayata geçirilecek projeye ilişkin görüş alışverişinde bulundu.
Ziyarette, Ertuğrul projesinin Türkiye ve Türk denizcilik tarihi adına önemli olduğunu vurgulayan Başkan Lokmanoğlu, Ertuğrul kazasının 125. yıldönümü olan 2015 yılında Mersin’in kardeş kenti Kushimoto’da gerçekleşecek sualtı kazısına ve projeye ilişkin diğer çalışmalara destek vermekten büyük mutluluk duyduklarını belirtti. Mersin’in kardeş kenti Kushimoto için her türlü desteğe hazır olduklarını söyleyen Lokmanoğlu, “Hedefimiz sadece Ertuğrul Firkateyni kazısını gerçekleştirmek değil, Kushimoto ve Mersin arasında güçlü bir dostluk köprüsü kurmaktır. Projeye maddi destek vermenin dışında bizzat Kushimoto’ya gelerek derin sulardan Ertuğrul Fırkateyni’nin tarihini çıkarabilmek için sabırsızlanıyorum” dedi.
Dalışı Ertuğrul Fırkateyni’nde öğrendiğini belirten Kushimoto Belediye Başkanı Tashima ise Lokmanoğlu’na, “Kushimoto’ya geldiğinizde sizinle birlikte Ertuğrul’un tarihine dalmak, benim için büyük mutluluk olacaktır” ifadelerini kullandı.
Proje ekibinin geçmiş yıllarda yaptığı çalışmalar hakkında bilgi veren BOSAV Başkanı Turanlı ise bugüne kadar sualtı kazılarından Ertuğrul şehitlerine ait 7 bin 600 eser çıkarıldığını, Türkiye ve Japonya’da sergiler açıldığını kaydetti. Bu etkinliklerin Japonya’da büyük ilgi gördüğünün altını çizen Turanlı, gelecek dönemde Türk-Japon işbirliği ile çok büyük bütçeli bir Ertuğrul filminin çekileceğini, yeniden başlayacak kazı faaliyetleri ile İstanbul’da iki büyük sergi açılacağını, Kushimoto kenti tarafından Ertuğrul Projesi kullanımına tahsis edilen ’Ertuğrul Araştırma Merkezi’nin hizmete gireceğini ve kazı alanının sualtı parkı/müzesi olarak devreye sokulacağını anlattı.