Gündem Meclis’te ‘en uzun’ gece

Meclis’te ‘en uzun’ gece

22.12.2017 - 01:30 | Son Güncellenme:

TBMM Genel Kurulu, yılın en uzun gecesinde, en uzun bütçe mesaisini yaptı. Önceki gün saat 11.00’de toplanan Genel Kurul, yaşanan gerilim ve tartışmalar nedeniyle görüşmelere sık sık ara verilince, gündemini dün sabaha karşı saat 04.00 sularında tamamladı.

Meclis’te ‘en uzun’ gece

Genel Kurul’da önceki gün Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Maliye Bakanlığı bütçeleri ile, 2018 merkezi bütçe tasarısının ilk 8 maddeleri ele alınarak, kabul edildi. Görüşmelerde en gergin anlar, CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba’nın konuşması sırasında yaşandı. Ağbaba’nın, “AKP sadece burada oturan milletvekillerinden ya da Saray’daki paralel hükümet ve danışmanlardan oluşmuyor. Yandaş kalemi, besleme akademisyeni, şaklaban televizyoncusu, yalaka topçusu, yağcı popçusu, ensesi kalın patronu, uzaktan kumandalı hakimi, kadrolu mafyası, külahlı, feslisiyle bütün bir yapı” sözlerine, Ak Parti grubu tepki gösterdi. Ağbaba, sözlerini, “Hangi AKP? Saray sofrasının başında oturup Atatürk’ün annesinin namusuna dil uzatanlar mı, yoksa Anıtkabir defterine, ‘Aziz Atatürk’ yazanlar mı?’ darbe sonrası genel merkeze Atatürk posteri asanlar mı?” diye sürdürdü.
Sıra kapaklarına vurdular
Ak Partili vekillerin Ağbaba’yı sıra kapaklarına vurarak protesto etmeleri üzerine TBMM Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı, birleşime ara verdi. Arada da milletvekilleri arasında tartışma devam etti. Yeniden kürsüye gelen Ağbaba, milletvekillerine hakaret niyetinin olmadığını belirterek, konuşmasını bir kurgu içinde yaptığını söyledi. Bu sırada Ak Parti sıralarından, “Biz sana bir kurgu yaparız görürsün” tepkisi yükseldi. Öte yandan CHP’nin istemi üzerine karar yeter sayısı bulmakta zorlanan Ak Parti’ye MHP grubu destek verdi. Böylece görüşmelere devam edildi.

Fotoğraf gerginliği

CHP İstanbul Milletvekil Sezgin Tanrıkulu, kürsüden, İsrail askerlerinin gözaltına aldıkları Filistinli 16 yaşındaki Fevzi el-Cuneydi’nin fotoğrafını göstererek, Cumhurbaşkanı ve bakanların bu muameleye tepki gösterdiğini hatırlattı. Tanrıkulu, Berkin Elvan, Uğur Kaymaz ve Ceylan Önkol’un fotoğraflarını göstererek, “Bunlarla ilgili sizden bir cümle çıktı mı bugüne kadar?” dedi. Ak Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan ise Tanrıkulu’nun terör örgütlerinin diliyle konuştuğunu ifade etti.

Kürsüye maket araçlarla çıkan CHP Uşak Milletvekili Özkan Yalım, traktör maketini gösterip bu araçlarda kullanılan mazottaki verginin yüksek olduğunu belirtti. Yalım, yat maketini gösterdiğinde de gemi, yat, tekne gibi araçlara düşük vergili ucuz mazot verilmesinin büyük haksız-lık olduğunu ifade etti.

En tartışmalı bütçe oldu

Meclis’te 12 gündür görüşülmekte olan 2018 bütçesi görüşmelerinde sona gelindi. Bugün grupların yapacakları konuşmalardan sonra bütçe, oylanacak. Bu bütçeye ise tartışmalar damgasını vurdu. Bir süredir siyasi arenada yaşanan gerginlikler ister istemez Meclis’te bütçe görüşmelerine de yansıdı. Maddeler üzerine yapılan konuşmalarda tansiyon yüksekti. İktidar ve muhalefet gruplarından sinirlerine hakim olamayan milletvekillerini, Ak Parti ve CHP grubundan, “gücüne güvenenler” zorlukla önledi. Tartışmaların kavgaya dönüşmesini önlemekte öne çıkan isimler CHP grubundan Ali Şeker, Barış Yarkadaş, Mahmut Tanal, Ak Parti grubundan Meclis İdare Amiri Ahmet Gündoğdu’ydu. Gündoğdu, sıralarından fırlayıp koşan milletvekillerini göğüsleyerek durdurması ve sakinleştirme çabaları ile dikkati çekti. Gündoğdu’ya zaman zaman Ak Parti Grup Başkanvekili Mehmet Naci Bostancı ve Doğan Kubat da yardımcı oldu. mustafa istemi Milliyet

Haberin Devamı