Gündem Meclis’ten saray davası

Meclis’ten saray davası

30.12.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

TBMM Başkanlığı, Dolmabahçe Sarayı’nın çatı onarımı sırasında yüzyıllık halıları yağmur altında bırakarak çürütenler hakkında dava açtı. Halıların onarımı için harcanan 73 bin TL sorumlulardan tazmin edildi

Meclis’ten  saray davası

TBMM Başkanlığı, Meclis’e bağlı saraylarda kaybolan ve yıpratılan tarihi eşyalara verilen zararları affetmeyerek tek tek zimmet çıkarıp kamu davaları açtı.
TBMM Başkanvekili Sadık Yakut, Dolmabahçe Sarayı’ndaki yüzyıllık tarihi halıların zarar görmesi konusunda soruşturma ve akabinde dava açıldığını belirterek “Dolmabahçe Sarayı’nda rulo halinde bulunan 6 tarihi halı çatı onarımı sonrasında yağın yağmurlar nedeniyle oluşan su sızması sonucunda ıslanmıştır. Olaydan sonra idari soruşturma başlatılmış ve sorumlular hakkında idari soruşturma dışında kamu davası açılmıştır. Ön inceleme heyeti tarafından halılara 73.500,00 TL tazmin raporu değer biçilmiştir. Mahkeme sürecinde yapılan bilirkişi incelemesinde dava konusu halılarda oluşmuş olan tarihsel yıpranmanın yanında ıslanma dolayısıyla ilave bozulmanın cüzi olduğu belirtilmektedir” dedi.

Görev yerleri değişti
Yakut, halıların hasar görmesine sebep olan saray yöneticilerinin tenzili rütbe ile farklı yerlere sürüldüğünü kaydetti. Edinilen bilgeye göre; Saray Müdür Yardımcısı Beykoz Kasrı’nda şef olarak, koruma amiri Beylerbeyi Sarayı’nda koruma memuru olarak, mal saymanı Filizi Köşk’te Köşk ve Kasır Amiri olarak, mal saymanlığında şef olarak görev yapan bir personel Ihlamur Kasrı’nda, Dolmabahçe Sarayı’nda koruma amir vekili olarak görev yapan bir personel de Maslak Kasrı’nda görevlendirildi.
Açılan dava sonucunda halılardaki hasarlarda davalıların sorumluluklarının olmadığı gerekçesiyle davanın reddine karar verildi.

Haberin Devamı

12 yılda uygulanan olay ve yaptırımlar

Yakut, Milli Saraylar’da 2002’den bu yana meydana gelen eser ve eşyaya zarar getiren olaylar ve uygulanan yaptırımları şöyle sıraladı:
* Beylerbeyi’nde 8 gümüş şamdan onarıma gönderildi. Dönüşte evsaf kaybına uğradı.
* 2009’da Yıldız Şale’deki Masa Zili teşhirdeyken kayboldu. 5 bin TL zimmet çıkarıldı. Zimmet ilgili personelden alındı.
* 2010’da Dolmabahçe Sarayı’nda yeni imalat 4 adet dolap üstü, 2 aplik eksik olduğu için zimmet çıkarıldı.
* 2012’de Ihlamur Kasrı’nda Köşk ve Kasırlar Şefi olarak görev yapan personelin zimmetinde olan yeni imalat 4 perde bağı kayboldu.