Ekonomi Mega ev sahibi Sancaktepe

Mega ev sahibi Sancaktepe

25.02.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Son yılların gözde yatırım merkezlerinden Sancaktepe, mega ulaşım ve sağlık projelerine ev sahipliği yapıyor. Bölgenin gelecek dönemde de metro ve yol projeleriyle adından sıkça söz ettirmesi bekleniyor.

Mega ev sahibi Sancaktepe

Markalı konut yatırımları uzun süre Avrupa yakasında yükselirken son yıllarda bu yatırımlardan Anadolu yakası da büyük bir pay almaya başladı. Kartal’dan Pendik’e, Çekmeköy’den Sancaktepe’ye kadar konut yatırımlarında öne çıkan bölge, aynı zamanda mega ulaşım, sağlık, eğitim projelerinin de geçiş hattı oldu.

Haberin Devamı

Tıpkı Çekmeköy, Kartal, Maltepe, Sultanbeyli, Pendik, Ümraniye ve Ataşehir gibi bu yatırımlardan büyük pay alan Sancaktepe, büyük markalı konut geliştiricilerinin uzun zamandır gözdesi. TSKB Gayrimenkul Değerleme A.Ş. Kurumsal Kalite ve İş Geliştirme Departmanı Yönetici Yardımcısı Gamze Ertaş Karcıoğlu, bölgede büyük oranda konut projesi yatırımları yapıldığını söyledi. Karcıoğlu, “Bölge, Kurtköy Sabiha Gökçen Havalimanı’na olan yakınlığı, Kuzey Marmara Otoyolu, TEM otoyolu ve TEM-Kartal bağlantı yolu ile erişilebilirlik açısından oldukça önemli bir merkez haline gelmeye başladı. Sancaktepe’ye komşu ilçeler olan Çekmeköy ve Ümraniye’de markalı konut projelerinin artması ile artışa geçen değerler yatırımcıları Sancaktepe bölgesine yönlendirdi” dedi.

Haberin Devamı

Metro ağı güçleniyor

Karayolu ulaşım projelerinin yanında, 2012 yılı Mart ayında çalışmalarına başlanan Üsküdar - Ümraniye -Çekmeköy - Sancaktepe metro hattının Üsküdar - Ümraniye arası ilk etabı 2017 yılı Aralık ayında faaliyete geçmesiyle bölgeye yeni bir akın yaşanmıştı. İstanbul’da ihaleleri iptal edilen ancak yakın zamanda yeni anlaşmalara varılan hatlardan olan Sancaktepe’ye kadar uzanan hattın tamamının da kısa sürede faaliyete geçmesi planlanıyor. Bölge için yeni ulaşım projeleri ise gündeme gelemeye devam ediyor.

Karcıoğlu, hattın tamamının faaliyete geçmesiyle Üsküdar ile Sancaktepe arası ulaşımın yaklaşık 27 dakikaya inmesinin öngörüldüğünü, bu sayede bölgede trafik yoğunluğunun ciddi ölçüde azalacağı, Sancaktepe’de konut talebinin artacağının düşünüldüğünü söyledi. Karcıoğlu, şu bilgileri paylaştı:

“Bölgede, Türkiye’nin en büyük şehir hastanesi projesi çalışmaları devam ediyor. Bu mega projenin tamamlanması ile birlikte, konut talebinin yanında bölgedeki ticari alanlara olan talebin de artacağı düşünülüyor. Karayolu projeleri, metro hattı projesi ve şehir hastanesi gibi projelerle artan konut talebinin bölgedeki gayrimenkul değerlerine olan etkisini bölgesel bazda incelediğimizde tablodaki değişimlerin gerçekleştiğini görüyoruz. İnşaat kalitesi, konsept, büyüklük ve kullanım alanı büyüklüğüne göre değerlerin daha da yukarıya çıkabildiği görülüyor.”

Haberin Devamı

Mega ev sahibi Sancaktepe
Üst gelir grubu da geldi

Endeksa’nın güncel verilerine göre Sancaktepe’de son 5 yılda konut fiyatları yüzde 42 oranında artış gösterdi. Ortalama değerlerle Sancaktepe’de konut metrekare satış fiyatı 2 bin 600 lira olarak gerçekleşti. Sancaktepe bölgesinde yakın zamana kadar, orta ve orta alt gelir gruplarına yönelik konut üretimi yapılırken bölgede büyük alana sahip arsa stokunun fazla olması markalı proje geliştiricilerinin Sancaktepe bölgesine ilgi göstermelerine neden oldu. Ayrıca, Ümraniye-Çekmeköy bölgesindeki arsa stokunun azalması da geliştiricileri bu bölgeye yönlendirdi. Bölgede, markalı konut projeleri ile birlikte, orta üst gelir grubu için de konut alternatifi sağlandı.

‘Bölge ihtiyacını karşılayacak’

Halk GYO Genel Müdürü Feyzullah Yetgin, gerek ulaşım ağlarına, gerek alışveriş ve yaşam merkezlerine yakın konumuyla değerli bir bölge olan Sancaktepe’de alt yapıdan üst yapıya, spordan sağlığa ve sanata birçok alanda son dönemde yükselen bir hizmet yatırımının öne çıktığını söyledi. Uluslararası İstanbul Finans Merkezi için bölge ve çevresinde oluşması muhtemel konut talebini değerlendirme yönünde yapılan fizibilite çalışmalarının Ümraniye, Sancaktepe ve Maltepe gibi bölgelerin önemini gösterdiğini belirten Yetgin, “Biz de Halk GYO olarak; Finans Merkezi Projesi’nin diğer büyük paydaşlarından Vakıf GYO ile ortaklaşa olarak, bölgedeki oluşması muhtemel konut talebinin karşılanmasına yönelik önemli bir adım attık. Finans Merkezi’ne yakın bir konumda olmasıyla da dikkat çeken Sancaktepe arsasını portföyümüze kattık” diye konuştu.

Haberin Devamı

Yeni bir ivme kazanıyor

Sancaktepe bölgesi yükselişinin gelecek yıllarda da devam edeceğini öngördüklerini anlatan Yetgin, “Bu hızlı gelişime rağmen konut fiyatlarının halen uygun seyrediyor olması bölgenin cazibesini daha da artırdığı düşüncesindeyim. Metro hattının da hizmete girmesiyle bölgenin yükselişinin yeni bir ivme kazanacağını düşünüyorum. Yeni projelerle İstanbul’un yükselen değerlerinden biri haline gelen, Sancaktepe’nin bu gelişiminde Şirketimizin de payı olması bizleri gururlandırıyor” dedi.

Haberin Devamı

‘Aydos Ormanı bölgenin büyük en önemli değeri’

Bölgenin ilk markalı konutlarından birini hayata geçiren Teknik Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, Sancaktepe’nin İstanbul için önemli bir gelişim bölgesi olduğunu ifade etti. Ancak bölgede yapılanma sırasında özellikle Aydos Ormanları’na dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Durbakayım, “Bol oksijeni sayesinde spor kulüplerinin de tesisleri bulunan, antreman yaptıkları bu bölgenin gelişimi Aydos Ormanı düşünülerek yapılırsa asıl değeri ortaya çıkacaktır. Şehrin akciğerlerinden biri olan bu alana herhangi bir zarar verilmeden eski ve kentsel dönüşüme ihtiyacı olan eski Sancaktepe alanında hayata geçirilecek yapılar bölgenin değerini artırır. TEM’i geçmeden bu bölgeye yapılacak her yatırım çok kıymetli olur. Bölgedeki yapıların değeri sadece ulaşım gibi özelliklerle, yeni yapılarla ortaya çıkmıyor. Aydos Ormanı başta olmak üzere değer oluşturan öğeler sayesinde bölgeye yatırıma gidiyoruz” diye konuştu.

‘Satılan 22 bin konutun yüzde 75’i birinci el’

Sancaktepe’nin 340 bini aşan nüfusuyla İstanbul’un en hızlı gelişen bölgelerinden olduğunu belirten Sinpaş GYO Genel Müdürü Seba Gacemer, iş imkanları, açılan Ar-Ge, lojistijk ve endüstri merkezleri ile bölgeye önemli bir nüfusun daha gelmeye başladığını dile getirdi. Gacemer, şu bilgileri verdi:

“Bir bölgenin gelişim eğrisinden bahsederken sadece konut ihtiyacından bahsetmek haksızlık olur. Konutla birlikte bölgeye gelen AVM, ticari yatırımlar, okul, kreş ve eğitim merkezleri, hastane ve sağlık ocakları da bölgede nüfus ve yapılaşma arttıkça ortaya çıkacak ihtiyaçları gösteriyor. Son 2 yılda İstanbul’da konut satış adetlerine baktığımızda 2016’da 360 bin, 2015’de 230 bin konut satıldı. Bunun ortalama yüzde 40’ı birinci el, yüzde 60’ı ikinci el konut satışı.Sancaktepe’de ise son iki yılda satılan 22 bin konutun yüzde 75’i birinci el konutlardan oluşuyor. Markalı konut pazarında bölgeye çok ciddi bir yatırım ve istihdam sağlama söz konusu.”

Sinpaş olarak Sancaktepe’de Lagün, Köyceğiz, Ege Boyu, Kelebekia, Kelebekia Premium, Liva, Aydos Country, Metrolife gibi farklı konseptte 8 proje geliştirdiklerini anlatan Gacemer, projelerin bölgeye yaşam ve yatırım değeri kattığını dile getirdi.