Mehmet Tez

Mehmet Tez

mehmet.tez@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Leonard Cohen 10 Kasım akşamı 82 yaşında hayatını kaybetti. 21 Ekim’de yayımlanan son albümü ‘You Want It Darker’da “Hazırım” diyordu. Biz değilmişiz.

Plak şirketi Sony Music Kanada, Cohen’in resmi Facebook hesabından yaptığı açıklamayla haberi doğruladı. Leonard Cohen 82 yaşında hayatını kaybetti. Ölüm haberi ile birlikte cenazenin ileri bir tarihte Los Angeles’ta yapılacağı da duyuruldu. Ailesinin yas döneminde sessizlik talep ettiği de vurgulanan kısa açıklamada 82 yaşındaki sanatçının ölüm nedeni ile ilgili açıklama yapılmadı.

Haberin Devamı

Henüz iki hafta önce 21 Ekim’de on dördüncü stüdyo albümü ‘You Want It Darker’ı piyasaya süren ve artık ölmeye hazır olduğunu açıklayan (hem albümdeki şarkı sözlerinde hem de New Yorker’a verdiği röportajda bundan bahsetti) Cohen, ağustos ayında hayata veda eden eski sevgilisi Marianne Ihlen için de oldukça duygusal bir mektup yazmış ve “Evet Marianne, artık yaşlı vücutlarımızın bizi terk etmeye başladığı bir yaştayız ve sanırım ben de kısa süre sonra seni takip edeceğim. Şunu bil ki, çok yakınındayım ve elini uzattığın anda benimkine ulaşacaksın…” diye devam etmişti.

21 Eylül 1934’te Quebec’in Westmount kasabasında dünyaya gelen Leonard Norman Cohen, küçük yaşlarda gitar çalmaya başlamış ve ilk grubu Buckskin Boys’u da ergenlik yıllarında kurmuştu. McGill Üniversitesi’ni bitirdikten sonra Yunanistan’ın Hydra adasına giden ve annesinden miras kalan 1500 dolarla satın aldığı köy evinde hayatına ve müzikal kişiliğine yön verecek bir döneme başlayan Cohen, uzun süre beraber yaşadığı Marianne Ihlen ile de burada tanışmıştı.

1960’larda, çağdaşları Patt Smith, Lou Reed, Bob Dylan gibi bir kısmıyla arkadaş da olduğu pek çok müzisyen, şair ve sanatçıyla 20’nci yüzyıl kültürüne yön veren isimler arasında yer aldı. 1970’lerde dünyaca tanındı, Isle of Wight festivalinde 600 bin kişiye verdiği konser efsaneler arasına girmiştir, (albüm olarak da basıldı bu konser).
60 yıl müzik, şiir ve yazı üreten Leonard Cohen, ‘Suzanne’, ‘So Long Marianne’, ‘Sisters of Mercy’, ‘Bird On The Wire’, ‘Anthem’, ‘Dance Me to the End of Love’, ‘Famous Blue Raincoat’ ve ‘Hallelujah’ gibi onlarca unutulmaz şarkıya imza attı.
Sanıldığı gibi albümleri milyonlar satan biri olmadı, çok büyük paralar da kazanmadı Cohen. Hayatının sonuna kadar çalışmak durumunda kaldığını kendisi de röportajlarında dile getirmiştir.

Haberin Devamı

90’larda Budizme ilgi duydu, Los Angeles yakınlarında bir manastıra kapandı ve burada budist rahip olarak sessizlik anlamına gelen Jikan adını aldı. 2008’de 15 yıllık uzun bir inzivanın ardından yeniden sahneye çıkmaya karar vermesinde kimilerine göre maddi nedenler rol oynadı.

2008-2010 arasında yüzlerce konser verdi Cohen ve Türkiye’ye de geldi. 2012’deki ‘Old Ideas’ turnesi ise onun son turnesi oldu.

İki hafta önce yayımlanan ‘You Want It Darker’da sonunda hayatını düzene soktuğundan bahsediyor, hesaplaşmalarını tamamlamış bir şekilde “Hazırım” diyordu.
Açıkçası biz hazır değilmişiz. Büyük bir ozandı, unutulmaz şarkılarla zihinlerimizde ve kalbmizde iz bıraktı. Yolu açık olsun.