Meksika Sınırında Yaşam Mücadelesi

Birkaç yıldır dünyanın yaşadığı toplu göç hareketleri beraberinde trajedi haberlerini de getirdi. Ege Denizi’nde, Libya açıklarında, Yunanistan kıyılarında veyahut Meksika sınırında yaşanan dramların etkisi maalesef başka haberi okumaya başlayıncaya kadar sürüyor. Ancak yakın zamanda gördüğüm bir haberi muhtemelen ömrümün sonuna kadar unutmayacağım. Haberde anlatılanlara göre bir grup Bulgar, sınır boylarında ellerinde silahlarla gezip göçmenleri ele geçirmeyi kendilerine gaye edinmiş. Verdikleri pozlardaki muzaffer tavır, olayın vahametini daha da artıyor.

Haberin Devamı

Bu haberin öyküsüne benzer bir senaryoyu, yönetmen Jonas Cuaron, Meksika-Amerika sınırına uyarlayarak beyaz perdeye taşıdı. Desierto adını taşıyan 2015 yapımı film, güncelliğini koruyan kaçak göçmenler konusunda insanları bir kez daha düşünmeye itme çabasında. Toronto Film Festivali’nde FIPRESCI ödülü kazanan filmin başrollerindeyse Gael Garcia Bernal ve Jeffrey Dean Morgan yer alıyor.

Film, Meksika ile Amerika hattında yer alan uçsuz bucaksız bir çölde sınırın Amerikan tarafına geçmeye çalışan bir grup mültecinin başından geçenlere odaklanıyor. Uzun sürmesi muhtemel bir yolu yürüyerek kat etmek zorunda olan Meksikalı grup yolculuğun ilerleyen saatlerinde bir avcıya denk gelir ve bir kaçış mücadelesi başlar.

Meksikalı kaçak göçmen rolüyle karşımıza çıkan Gael Garcia Bernal’i, 2011 yapımı Yalnız Gezegen isimli konusu Kafkaslarda geçen bir filmde de benzeri şekilde yollara düşmüş bir vaziyette görmüştük. Tabii o film bir çiftin birbirlerini ilişkilerini sınadıkları bir yol hikâyesiydi. Buradaki yol hikâyesiyse bambaşka bir boyutta.

Gael Garcia Bernal’in Desierto filmindeki adının Moises olması “Exodus”a bir gönderme midir bilinmez ama filmin olay örgüsü gözleri kırpmaya pek müsaade etmeyen cinstendi. Burada özellikle Jeffrey Dean Morgan’a koca bir parantez açmak gerekiyor. Sınırın Amerikan tarafına geçenleri tüfeğiyle vurmayı kendisine görev edinmiş yalnız bir adam olan Sam’i canlandıran Morgan, The Walking Dead’in son sezonundan da aşina olduğumuz gaddarlığını bu filmde de sürdürüyor. Bu saatten sonra Jeffrey Dean Morgan’ı iyi aile babası rolünde görür müyüz bilemiyorum ama birkaç ay sonra başlayacak olan The Walking Dead’in yeni sezonunda Negan karakteriyle yeniden karşımızda olacağını belirtelim.

Haberin Devamı

Film hakkındaki bahsi burada kapatıp Desierto filmini izlediğim Uniq Açıkhava Film Festivali’ne değinmek istiyorum. Başka Sinema’nın özel bir seçkisiyle oluşturulan program, bu bahar ve yaz aylarının gösterimde olan iddialı yapımlarını kapsamakta.

16 Eylül’e kadar her Salı, Perşembe ve Pazar akşamları Uniq İstanbul’da bulunan açıkhava alanında gerçekleştirilen film gösterimleri, yaz geceleri için iyi bir gece alternatifi. Yalnız mekânın ormanlık alanda olduğunu, dolayısıyla da akşamları İstanbullular nemden nefes alamazken orada üşüyebileceğiniz hatırlatmış olalım. Velhasıl bir esya getirmenizde fayda var.

İyi seyirler.