Dünya Meksika tek yürek

Meksika tek yürek

21.09.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

7.1 büyüklüğündeki deprem 50 saniye sürdü. Erken uyarı sistemi 15 saniye kazandırdı. Yüzlerce bina yıkıldı. 250’den fazla ölü var. Vatandaşlar enkazlara akın ederek kurtarma çalışmaları için tek yürek oldu...

Meksika tek yürek

Meksika 12 gün içinde ikinci büyük depremle sarsıldı. Puebla eyaletinde meydana gelen 7.1 büyüklüğündeki depremde 250’den fazla kişi hayatını kaybetti. 800 civarında kişinin de yaralandığı açıklandı.

Haberin Devamı

ABD Sismik Araştırmalar Merkezi’nin verilerine göre, 51 kilometre derinlikte meydana gelen depremin merkezi, 20 milyon nüfuslu başkent Mexico City’ye 123 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Yaklaşık 50 saniye süren depremde Mexico City’de yüzlerce binanın yıkıldığı belirtiliyor.

Yaranın üstüne yara

Meksika’da 19 Eylül 1985’de meydana gelen 8.1 şiddetindeki deprem 10 bin kişinin ölümüne yol açmıştı. Deprem sırasında 1985’teki büyük depremin 32’inci yıldönümünde tatbikatlar düzenleniyordu. Meksika’da 12 gün önce 7 Eylül’de de 8.1 büyüklüğünde bir deprem daha meydana gelmişti. Chiapas eyaleti açıklarında meydana gelen depremde erken uyarı sistemi devreye girmiş ve kaçmak için tam 1.5 dakika kazandırmıştı. Bu sayede bir facia önlenmiş, ancak 63 kişi hayatını kaybetmişti. Dünkü depremde de erken uyarı sistemi devreye girdi. Ancak depremin yıkıcı etkisinin olduğu bölge halkına kaçmaları için sadece 15 saniyelik bir süre kazandırdı. Mexico City yakınlarındaki Coapa bölgesindeki okulda 335 öğrenci bina yıkılmadan kendilerini dışarı atmayı başardı. Ancak 35 çocuk ve 10 öğretmen bu süre içinde binadan çıkamadı. Enkaz altında halen 60 kadar çocuğun olduğu söyleniyor.

Haberin Devamı

Meksika tek yürek

Acil durum ilanı

Ülkeyi yasa boğan deprem Meksikalıları da birleştirdi. Depremin hemen ardından binlerce vatandaş maskelerini takarak kurtarma çalışmaları için enkazlara koştu. İtfaiye ve arama kurtarma ekipleri ile birlikte çalışan sade vatandaşlar bir çok kişinin de enkaz altından sağ çıkartılmasına yardımcı oldu. Deprem sonrasında Meksika’nın 9 eyaletinde okullar tatil edildi. Meksika’daki iki şampiyona da deprem yüzünden ertelendi. Uluslararası Paralimpik Oyunları Komitesi (IPC), deprem nedeniyle Meksika’nın ev sahipliği yapacağı şampiyonaları erteleme kararı aldı.

Başkent ve etrafında elektrik ve telefon hatlarının kesildiği, uçak seferlerinin yapılamadığı kaydedildi.

Devlet Başkanı Nieto, televizyonlardan Meksika halkına seslenerek depremden en çok etkilenen bölgelerde acil durum ilan ettiklerini, kurtarma çalışmalarına askerlerin de destek vereceğini duyurdu.

Haberin Devamı

Ölü sayısı artabilir

Gönüllüler molozları elden ele taşıdı. Hatta gönüllülere polis müdahale etmek zorunda kaldı. Şiddetli deprem nedeniyle çok sayıda kişinin göçük altında kaldığı ve ölü sayısının artmasından kaygı duyulduğu belirtildi.

Meksika tek yürek

Japonya’da 6.1’lik deprem

Japonya’da 6.1 büyüklüğünde deprem meydana geldi. ABD Jeolojik Araştırma Merkezi, depremin merkez üssünün, Japonya’nın güneydoğusunda Kamaişi kentinin 283 kilometre açığı olduğunu duyurdu. Depremde can ya da mal kaybı olup olmadığına ilişkin henüz açıklama yapılmadı.