Ekonomi Melek yatırım atağı

Melek yatırım atağı

20.02.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Girişimciler ve melek yatırımcılar arasındaki işbirliğinin çok verimli sonuçlar doğurduğuna dikkat çeken Bakan Elvan, bu kültürün daha da gelişmesi için çalışıldığını söyledi.

Melek yatırım atağı

Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, geleneksel finans kuruluşlarının, yüksek risk taşıdıkları için erken aşamadaki şirketleri finanse etmekte isteksiz olduğuna dikkat çekerek, “İş melekleri, girişimcilik ve finans arasındaki boşluğu kapatmak için bir katalizör olarak ortaya çıkmakta. Türkiye gibi pek çok ülkenin, melek yatırımcıları teşvik etmek için güçlü nedenleri bulunmakta” dedi.

Haberin Devamı

Dünya Melek Yatırım Forumu’nun (WBAF) açılışında konuşan Elvan, dinamik işletmelerin güçlü büyüme için kritik öneme sahip olduğunu, ancak bu işletmelerin genellikle küçük ölçekleri nedeniyle finansa erişimde zorluk yaşadığını anlattı.

Türkiye’de girişimcilik ekosisteminin gelişimini desteklemek için önemli gayretler gösterdiklerini ifade eden Elvan, “Melek yatırımcılar için yasal düzenlemeleri 2013 yılında hayata geçirdik. Bu sistemle kamudan lisans alan yatırımcıların yaptıkları yatırımın yüzde 75’i vergiden düşürülmektedir. Yatırım yapılan girişimin son 5 yıl içinde kamudan destek alması durumunda ise bu oran yüzde 100’e yükselmektedir” diye konuştu.

Melek yatırım atağı
Türkiye’de henüz az

Melek yatırımların son yıllarda Türkiye’de hızla geliştiğine dikkati çeken Elvan, geçen yıl melek yatırım, girişim sermayesi ve özel sermaye yatırımlarının toplamda 177 milyon dolarlık bir yatırım yaptığını, bu tutarın, çok çeşitli ve de kârlı iş fırsatları sunan Türkiye gibi bir ülke için yeterli olmadığını söyledi.

Haberin Devamı

Türkiye’de özellikle, start-up’lara yapılan yatırımların Batı Avrupa ülkelerine kıyasla hala düşük olduğunu belirten Elvan, “Kişi başı start-up’lara yapılan yatırımlar Türkiye’de 1.3 dolarken, Avrupa Birliği’nde ilk 10 ekonomisinde en düşük paya sahip olan İspanya’da ise 12.7 dolar” dedi. Elvan, şunları kaydetti:

“Türkiye’nin, iş melekleri için pek çok fırsat sunduğuna ve iş melekleri ile girişimciler arasında artan iş birliğinin her iki taraf için de çok verimli sonuçlar doğuracağına inanıyorum. Geçtiğimiz senenin aralık ayında kitle fonlaması ile ilgili mevzuat yürürlüğe girdi. Gündemimizde ayrıca Risk Sermayesi Girişimi de bulunmaktadır.

Girişim sermayesi ihtiyacı olan işletmeleri ortaya çıkarmak ve katma değeri yüksek ürün ve hizmetler üretmek için bu uygulamayı kalkınma ajanslarımızın da iş birliğiyle ulusal ve bölgesel düzeyde uygulamayı planlıyoruz. Melek yatırımcı kültürünün gelişmesi için gerekli bilinçlendirme ve kapasite geliştirme çalışmalarını gerçekleştireceğiz.”

Bakan Elvan ABD’de toplam melek yatırım miktarının yaklaşık 21 milyar dolara ulaştığına dikkati çekerek, “Apple ve Google gibi tanınmış birçok küresel şirket, en az bir kez melek sermayesi imkânını kullanarak işlerini genişletmişlerdir” dedi.

Haberin Devamı

İstanbul en doğru adres

Dünya Melek Yatırımcılar Forumu Başkanı Baybars Altuntaş, Türkiye’nin ülke, İstanbul’un da kent olarak Dünya Melek Yatırım Forumu’na ev sahibi yapmak için doğru adres olduğunu söyledi.

Altuntaş, İstanbul’un New York’tan sonra en fazla diplomatik misyona sahip şehir olduğunu ifade ederek, İstanbul’un nisan ayında Global Girişimcilik Kongresi’ne ev sahipliği yapacağını bildirdirdi.

Bugün paranın “akıllı finans” ile yeniden icat edildiğini belirten Altuntaş, “Melek yatırımcılar söz konusu finans için tek kaynak... Bu yatırımcılar yeni girişimcilere paranın yanında know-how’ı ve kendi iletişim ağlarını aktararak işletmeleri daha başarılı olmaya yönlendiriyor” dedi.