Meme Dikleştirme Ameliyatında Kalan İzler Nasıldır?

Meme dikleştirme ameliyatı, sarkmış bir memenin meme protezi kullanılarak veya kullanılmadan şekillendirilmesi ameliyatıdır. Memenin cup size’ı C cup ve üstü ise memenin areolasının üst kısmındaki meme dokusu yeterli hacimdeyse dikleştirme sırasında protez kullanılmasına gerek kalmaz.

Kişinin kendi meme dokusu kullanılarak dikleşme sağlanabilir. İzler mevcut memenin büyüklüğüne, meme başı ve areolanın sarkıklık miktarına ve deri fazlalığı/gevşeklik derecesine göre değişir.

Sadece areola çevresinde iz kalabildiği gibi; areolanın alt hizasından meme altı oluğuna doğru dik inen, bazen de olukta 3-7/8cm’lik iz kalabilir.

Haberin Devamı

Meme Dikleştirme Ameliyatında Ne Zaman Protez Kullanılır?

Meme dokusunun hacmi meme başı ve areolayı uygun anatomik lokalizasyona getirdikten sonra yeterli hacim sağlayamayacaksa meme protezi kullanılarak dikleştirme yapılır.

Bu genellikle C cup’tan daha küçük veya areolanın üst tarafı çok boşalmış kişilerde söz konusudur. Düşük meme hacimli veya her iki meme arası yapısal olarak çok açık kadınlarda, dikleştirme ameliyatı büyütme-dikleştirme şeklinde gerçekleştirilir. Ameliyat öncesinde yapılan ölçümlere uygun olarak seçilen meme protezi yerleştirilir. Ardından meme başı ve areola yeni yerine taşınır.

Meme protezi kullanılarak yapılan dikleştirmelerde ameliyat izi, meme başı ve areolanın sarkıklık miktarına ve memenin deri fazlalığı/gevşeklik derecesine göre değişir. Areola çevresinde veya areolanın alt kenarından oluğa doğru dik inen bir iz kalabilir.

Neredeyse Hiç İz Kalmadan Meme Dikleştirme Yapmak Mümkün mü?

Meme başı ve areolanın dikleşme ihtiyacının 1-1.5cm’I geçmediği, deri elastikiyetinin az olduğu olgularda meme büyütme teknikleriyle dikleşme sağlanabilir.

Gebelik ve emzirmeler çoğu kadında elastikiyeti ve deri gevşekliğini artırıcı rol oynar. Ancak emzirme sürecini hemen hemen hiç sarkma olmadan geçiren kadın sayısı azımsanmayacak kadardır. Bu durumda iz sadece meme altı oluğunda kalır ve hemen hemen belli olmaz.

Ameliyat Sonrasında İzleri Azaltmak İçin Neler Yapılabilir?

Haberin Devamı

Ameliyat sırasında plastik cerrahlar izleri en az belirgin halde tutabilmek için özel dikiş malzemeleri kullanırlar. Ameliyat sonrasında iz azaltan kremler, silikon bası malzemeler gibi ek yöntemlerden faydalanmak mümkün.

Bunların kullanmamıza rağmen bazı kişilerde izler daha belirgin kalabilir. Bu, her bireyde yara iyileşmesinin farklı olmasından kaynaklanır. Yine de meme, vücuttaki diğer bölgelere göre izlerin en kabul edilebilir kaldığı bölgelerden biridir.

Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı

Doç. Dr. Çiğdem Ünal

www.drcigdemunal.com

Instagram: @drcigdemunal

Facebook: @drcigdemunal

YouTube - Doç. Dr. Çiğdem Ünal