Antalya MEME KANSERİNE DİKKAT

MEME KANSERİNE DİKKAT

07.10.2015 - 12:24 | Son Güncellenme:

.

MEME KANSERİNE DİKKAT

Gazipaşa Toplum Sağlık Merkezi Sorumlu Hekimi Fırat Köse, Ekim ayının meme kanseri bilinçlendirme ayı olduğunu belirterek, meme kanseri konusunda bilgi verdi.
Meme kanserinin kadınlarda en sık görülen kanser türü olduğuna dikkat çeken Köse, “Meme kanseri kadınlarda en sık görülen kanser türü ve her 8 kadından birinde meme kanseri görülme riski var. Meme kanseri, memedeki süt bezleri ve süt kanallarını oluşturan hücrelerin normal olmayan biçimde, kontrol dışı olarak çoğalması ve vücudun başka bölümlerine de yayılarak çoğalmayı sürdürmesidir. Kanser hücreleri meme dokusu dışına çıktığında, öncelikle koltuk altındaki lenf bezlerini tutmaktadır. Çünkü memedeki lenf damarları, meme dokusundan gelen lenf sıvısını koltuk altındaki lenf bezlerine taşır. Kanser hücrelerinin lenf bezlerine ulaşması, vücudun diğer bölgelerine yayılabileceğini gösterir” dedi.
ERKEN TANI HAYAT KURTARIYOR
Meme kanserinin ve diğer kanser hastalıklarının ortaya çıkış nedeninin tam olarak bilinmediğini kaydeden Köse, “Bu nedenle kanserin kesin olarak önlenmesinden henüz söz edilememektedir. Bununla birlikte, erken tanı sayesinde meme kanserinin yol açabileceği sorunların büyük bir bölümü çözümlenebilmekte, yaşam süresi ve kalitesi önemli ölçüde arttırılabilmektedir" diye konuştu.
"DÜZENLİ MEME MUAYENESİ YAPIN"
Meme kanserinden korunma yollarını kamuoyuyla paylaşan Köse, alınabilecek önlemleri şu şekilde sıraladı: "20 yaş üzerindeki tüm bayanlar her ay adet başlangıcından 1 hafta sonra düzenli olarak kendi kendine meme muayenesi yapmalıdır. 40 yaş üzeri her bayanın iki yılda bir mamografi çektirmesi gerekmektedir. Düzenli beslenme alışkanlığı sağlanmalıdır, düzenli fiziksel aktiviteler yapılmalıdır. Alkol ve sigara gibi zararlı maddelerden uzak durulmalıdır. Doğumdan sonra mutlaka en az 1 yıl bebek emzirilmelidir. Risk grubunda olan kişiler, hormon ilaçlarını doktor kontrolünde kullanmalıdırlar."
ÜCRETSİZ MAMOGRAFİDEN YARARLANIN
Son olarak, Gazipaşa Belediyesi’nin tahsis ettiği otobüsle, mamografi çekimi için Alanya’da bulunan Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi’ne (KETEM) sefer düzenlendiğini, tüm bu işlemlerin ücretsiz olduğunu belirtti ve tüm 40-69 yaş aralığındaki bayanları ayrıntılı bilgi için aile hekimlerine davet etti.